CFO Profiel: Erik Swelheim

Erik Swelheim is CFO van De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij en heeft uitermate veel ervaring op het gebied van financiën

Swelheim begon zijn carrière in 1990 bij Unilever waar hij verschillende financiële functies bekleedde, waaronder Financial Manager. Van 1996 tot en met 2004 was Swelheim werkzaam als Financial Director van de Europese aanvoerketen bij DiverseyLever, JohnsonDiversey en DiverseyLever in Frankrijk. Vervolgens begon Swelheim bij KLM in 2012 waar hij de functie vervult van CFO. Ondanks de fusie van KLM met Air France in 2004, heeft hij een autonome functie als CFO van KLM, evenals de CFO van Air France dat heeft.

Erik Swelheim beschrijft zichzelf als een conservatieve CFO. “Ik zie wel dat de wereld aan het veranderen is en dat er nieuwe dingen van ons gevraagd worden zoals het tijdig repatriëren van inkomsten in vreemde valuta uit zwakkere economieën. Er zijn landen waar het moeilijk is om je geld weg te krijgen, je moet er over nadenken hoe je die risico’s kunt indekken. De digitale ontwikkelingen geven ook een duidelijke verandering in het business model waar je over moet nadenken als finance professional.” zegt Swelheim in een interview met cfo.nl in 2014.

Lees ook: Bewaak de Kas en Erik Swelheim, CFO KLM: Aandacht voor kostenbewustzijn en cash

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij – KLM – werd op 7 oktober 1919 opgericht voor Nederland en haar toenmalige koloniën. KLM is vandaag de dag de oudste luchtvaartmaatschappij die nog onder haar oorspronkelijke naam opereert. Sinds de fusie in 2004 maakt KLM deel uit van de Air France-KLM Groep. Samen met Air France geeft KLM invulling aan haar leidende rol in de Europese luchtvaart. KLM richt zich op drie kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vrachtvervoer en vliegtuigonderhoud. In 2016 bedroeg de omzet van overkoepelend Air France-KLM 24,8 miljard. Van de 1 miljard euro aan operationele winst bedroeg de bijdrage van KLM 681 miljoen euro.

 

Naam:                 Erik Swelheim
Bedrijf:                KLM
Geboortejaar:     1965
Nationaliteit:       Nederlands

 

Carrière
2012 – heden       CFO, KLM
2004 – 2012         Corporate Controller, KLM
1996 – 2004         Financial Director, JohnsonDiversey
1990 – 2004         Financial Manager / Director, Unilever

 

Opleidingen
Swelheim behaalde zijn master Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en zijn titel Register Controller aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Dit profiel is onderdeel van een reeks. Op CFO.nl worden alle Nederlandse top-CFO's geportretteerd in de rubriek Who's who.

Gerelateerde artikelen