CFO Tesla stapt op

Wisseling CFO-wacht Tesla, net nu zwarte cijfers worden geschreven.

Uitgerekend nu Tesla na jaren van torenhoge verliezen voor het tweede achtereenvolgende kwartaal winst maakt, vertrekt CFO Deepak Ahuja. Topman Elon Musk maakte dat gisteren bekend nadat hij de positieve kwartaalcijfers had onthuld. 

Slecht nieuws voor de pionier van de elektrische auto, want Ahuja – elf jaar werkzaam als CFO – gold als financieel brein, een Chief Financial Officer die er telkens weer in slaagde het bedrijf financieel op de been te houden, zelfs in de zwaarste stormen. “Voor verandering is er nooit echt een goed moment”, aldus Deepak Ahuja in reactie op zijn besluit. Over de gemaakte winst, afgelopen twee kwartalen: “Een sterke fundering voor het bedrijf.” En, tegenover Elon Musk: “Ik heb me door jou laten inspireren.”

Op de beurs woog het vertrek van Ahuja zwaarder dan de positieve kwartaalcijfers. Het aandeel Tesla daalde met 5 procent. De CFO verliet Tesla al eerder; in november 2015 verruilde hij Tesla Motors na zeven jaar en vier maanden om voorzitter van de raad van bestuur bij autoverhuurder Firefly te worden. In maart 2017 keerde hij terug in de Musk-stal. 

Ahuja zal nog een paar maanden als CFO aanblijven, om zijn opvolger – Tesla-veteraan Zach Kirkhorn – naar behoren te kunnen inwerken. Daarna zal hij als adviseur aan Tesla Motors verbonden blijven. “Voor vele jaren”, aldus Elon Musk. De autofabrikant boekte afgelopen drie maanden een winst van 139 miljoen dollar, mede omdat de productie van de langverwachte ‘betaalbare’ Model 3 nu eindelijk op stoom komt.  

Het vertrek van Deepak Ahuja staat niet op zichzelf. Meer medewerkers van het eerste uur keerden Tesla afgelopen zes maanden de rug toe. Onder hen Charles Mwangi, directeur engineering, en Jeremy Snyder, hoofd global business development.