CFO Wolfgang Nickl van ASML naar Bayer

Financieel directeur Wolfgang Nickl gaat vertrekken bij ASML. Hij wordt CFO bij het Duitse farmacieconcern Bayer. De 48-jarige bestuurder dient wel zijn contract uit dat loopt tot en met april 2018.

Nickl werd in december 2013 naar ASML gehaald als opvolger van Peter Wennink, die de hoogste baas werd bij de chipmachinefabrikant. Daarvoor was de Duitser financieel directeur bij het Amerikaanse technologiebedrijf Western Digital.

In een reactie gaf Wennink aan dat hij het liefst nog jaren samen had gewerkt met Nickl. Maar hij erkent ook dat de aanbieding van het veel grotere Bayer een fraaie kans is voor zijn financieel directeur. Het bedrijf gaat direct op zoek naar een opvolger en hoopt die op korte termijn te kunnen presenteren, aldus een woordvoerder.

De komende maanden zal volgens Wennink hard gewerkt worden aan een soepele overdracht, zodat de groeidoelstellingen van ASML niet in het gedrang komen. Het technologiebedrijf mikt op een omzet van minstens 10 miljard euro in 2020. Dat zou bijna een verdubbeling betekenen ten opzichte van 2013, het jaar waarin Nickl aantrad.

ASML profiteert sindsdien van een sterk toenemende vraag naar steeds kleinere en krachtigere chips. Het Veldhovense bedrijf wist daarnaast een geheel nieuwe technologie voor de productie van halfgeleiders klaar te stomen voor de markt. Met die machines op basis van extreem ultraviolet licht (EUV) heeft het een enorme voorsprong genomen op de concurrentie.

(AFN)