Waar wordt toekomstig financial gelukkig van?

Digitalisering gaat onze toekomst bepalen. Maar hierin wordt de menscomponent vaak vergeten. Robotisering en automatisering nemen de financiële functie over. Hoe kun je zorgen dat je een team overhoudt waarin happiness overheerst?

De ontwikkeling van technologie binnen de finance-functie begint steeds duidelijker vormen aan te nemen. Het gaat nog met kleine stappen, maar kun je voorstellen wat er gaat gebeuren wanneer technologieën zoals robotisering en machine learning de norm worden? Binnen Exact zie ik dagelijks wat de impact van digitalisering is op bedrijven, processen en rollen. En wanneer ik vakgenoten spreek, is men zich er bewust van dat je hier als CFO mee aan de slag moet. En dan vooral op het gebied van de mensen. Want wat zijn de skills van het huidige team, wat is er op korte en lange termijn nodig en hoe vind je hiervoor de juiste personen? Maar nog belangrijker: wat doen deze veranderingen met de dynamiek van het team? Zie daar, het is een veranderproces pur sang.

Verandermanagement wordt tegenwoordig niet meer gezien als een voornamelijk analytische klus, maar als een integraal proces waarin aandacht is voor technologie, processen en mensen. Werknemers en cultuur zijn essentiële voorwaarden voor het slagen van veranderingen. Dit betekent dat we meer oog moeten hebben voor de mens en dat we ons niet moeten laten leiden door analyses en cijfers, willen we onze teams toekomstbestendig maken. Tijd om uit onze comfortzone te komen.

De enige constante binnen bedrijven is verandering. Dan gaat het om verandering van de business, van de organisatie, van de markt. Wil je als finance waarde aan de business leveren, dan moet je die veranderingen omarmen. Constante verbetering van jezelf en het financiële team is daarvoor nodig. Zie uw finance-afdeling als het Red Bull Racing-team van Max Verstappen. Na elke testrit vinden in de Formule 1 meerdere modificaties aan de auto plaats. Dat betekent dat het team constant moet omgaan met verandering. Binnen het finance-team zie ik hetzelfde gebeuren. We moeten verbeteren omdat de business en externe ontwikkelingen, zoals robotisering, dit van ons eisen. Dat vraagt om een bepaalde mindset.

De vraag die voor elke CFO gaat gelden is: waar wordt de financial van de toekomst gelukkig van en hoe zorg je dat je een functioneel team hebt? Het best functionerende team heeft een volledige focus op de business. Het kan met problemen meedenken. Het kan omgaan met veranderingen. En het kan het verschil maken en daar energie uithalen. Dit dwingt ons een mensen-mens te zijn. Misschien is dit niet onze aard, maar in dit proces moeten we verder kijken dan alleen naar de cijfertjes. Zonder dat we hand in hand Kumbaya gaan zingen overigens.

Robêrt de Gier is finance director Business Solutions bij Exact