ECB houdt rente ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht op de huidige, historisch lage niveaus. Dat werd donderdag bekendgemaakt na afloop van de beleidsvergadering van de centrale bank, die ditmaal werd gehouden in Malta.

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 0,05 procent. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen. Sinds een verlaging in september vorig jaar zijn de rentetarieven niet meer gewijzigd.

ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting op het rentebesluit. Daarbij wordt vooral gelet op uitspraken ten aanzien van het stimuleringsprogramma van de ECB. De centrale bank koopt maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen op bij financiële instellingen in de eurolanden.

Daarmee wordt getracht de inflatie in de eurolanden te stimuleren. Afgelopen maand zakte die graadmeter voor de prijsontwikkeling echter weer, tot min 0,1 procent. Draghi liet eerder weten dat de ECB bereid is het programma uit te breiden als dat noodzakelijk wordt geacht.

 

(ANP)