Epco Pottinga, SAP: “Finance wordt onderschat”

Hoe ziet de toekomst van de financial eruit? Epco Pottinga van SAP ziet vooral kansen in data. "Er is bij bedrijven een grote behoefte aan financials die creatief met data kunnen omgaan om sneller te kunnen reageren en in te spelen op veranderende omstandigheden."

Ook de toekomst van de finance functie moeten we ter sprake durven te stellen. Dat is het uitgangspunt van de Finance Inspiration Day 2016 op 11 oktober bij SAP Nederland in ’s-Hertogenbosch. Het thema: More Finance or Finance No More?
 
“Hiermee borduren we voort op het thema van vorig jaar”, zegt Epco Pottinga van gastheer SAP. “Dat was: ‘de rol van finance in slimmer, sneller en beter worden’. De centrale vraag was vorig jaar hoe de finance functie eruit ziet over tien jaar. Als deze dan nog bestaat.” 
 
“Er is alweer veel gebeurd in de tussentijd”, vervolgt Pottinga. “Neem de ontwikkeling van blockchain. Dat is slechts één van de onderwerpen die een enorme impact kan hebben op de financiële functie. Hoe een CFO omgaat met o.a. geldstromen en supply chain afspraken, dat kan volledig op zijn kop gezet worden door blockchain. Tijdens een deep dive sessie op Finance Inspiration Day gaan we in detail bekijken wat dit voor finance betekent.” 
 
En blockchain is slechts één van de vele ontwikkelingen die Pottinga ziet. Automatisering, data analytics en robotics nemen een enorme vlucht momenteel. Dat gaat al snel leiden tot veel minder handmatig werk. Tegen deze technologieën wordt wel eens aangekeken als ‘killers’ van banen, maar er zit ook een positieve kant aan. “Grote hoeveelheden data kunnen het leven van de financial veel gemakkelijker maken", aldus Pottinga. "Als data real-time beschikbaar is – en dat is nu in de meeste organisaties het geval – is het in principe mogelijk om in 30 minuten de boeken te closen. Dat levert heel veel tijd op om meer zinvolle dingen te gaan doen.”  
 
Pottinga ziet de toekomst van de financial dan ook positief in. “Er wordt vaak zwart-wit naar gekeken; of de financial gaat verdwijnen of hij gaat IT overnemen, maar daartussen liggen veel mogelijkheden. Ik zie een belangrijke rol van finance als zingever van informatie. Ik vind het een onderschatte rol. Finance gaat over veel meer dan alleen rapporteren en in kosten snijden.”
 
Wel is het zaak voor finance om grotere stappen te zetten dan tot dusver gebeurt. “De toekomst lijkt nog ver weg, maar kijk naar Kodak; opeens is het zover en dan is het ook meteen afgelopen. Organisaties die wel om zich heen kijken en zich tijdig aanpassen doen het beter, blijkt uit onderzoek.” 
 
De financial zit op een berg data, stelt Pottinga, en het is doodzonde wanneer dat niet gebruikt wordt. “Financials die combinaties maken tussen financiële data en andere data kunnen inzicht krijgen in de succesvolle diensten en producten van een onderneming. Die inzichten kan een organisatie inzetten om het business model tijdig aan te passen.” 
 
De toepasbaarheid van (big) data analytics in de praktijk is nog wel een zorgpunt van veel financials. Volgens Pottinga komt dat omdat het een volstrekt andere manier van werken is dan ze gewend zijn. “Het gaat niet meer om het checken van de boeken om vast te stellen of er wordt voldaan aan compliance en of de organisatie in control is. Het gaat juist om de zoektocht naar nieuwe business kansen en waardedrijvers. Dat is meer het dna dat je van oorsprong vindt in marketeers en commerciële mensen. Met data omgaan kunnen financials al; ze zijn gewend te werken met Excel en business intelligence-tools. Dus gaat het vooral om de mindset-verandering.”
 
Pottinga is ervan overtuigt dat evolutie gaat leiden tot dit nieuwe profiel financials. ‘Maar”, besluit hij, “het gaat in kleine stapjes, maar soms mogen die stapjes van finance nog wel iets groter zijn.”