Eric Urff: ‘Verandering CFO-rol reden voor nieuwe stap’

De CFO van beursfonds Nedap liet onlangs weten dat hij stopt. Hij is tot eind 2019 in dienst en heeft dus ruim de tijd om te beslissen wat hij gaat doen.

Eric Urff heeft circa vijf jaar bij Nedap gewerkt. In die periode maakte het bedrijf een groot aantal veranderingen door, vertelt de CFO. “De afgelopen jaren hebben we de portefeuille van de onderneming veel verder gefocust, fabrieken gesloten, desinvesteringen gedaan en tegelijk veel geïnvesteerd in groei en innovatie. Mijn rol daarin was voor een deel die van de CFO en een deel die van de COO.”

Verandering rol

Daarin zit ook de reden dat Urff heeft besloten het stokje over te dragen. “Als ik kijk wat er de komende twee, drie jaar verwacht wordt dan zal de COO-component nog bepalender worden en wordt de CFO-component daardoor minder belangrijk. Daarmee verandert de rol qua profiel en dat geeft mij net minder energie. Dan is het logisch voor Nedap en mijzelf als iemand anders het gaat doen.”

Snel rapporteren

Getuige de cijferrapportages die het bedrijf geeft laat de CFO de financefunctie bij Nedap in goede staat achter. Nedap is altijd een van de eerste bedrijven aan de Amsterdamse beurs die na afloop van het kwartaal de cijfers rapporteren. “In alle eerlijkheid was het al heel goed toen ik vijf jaar geleden aantrad, maar we hebben wel stappen gezet waardoor het nog weer eenvoudiger en sneller kan.”

Wat is er nodig om een update over het eerste kwartaal al op 2 april te kunnen uitbrengen? “Wij hebben een groot deel van onze activiteiten in Nederland, maar hebben ook dochters in tien andere landen. Als je dan geconsolideerde cijfers snel wilt publiceren, moet je wel wat zaken goed regelen. We hebben de accounting- en controlprocessen heel slim georganiseerd. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat we proberen om de interne en externe verslaggeving heel dicht bij elkaar te houden. Daar moeten zo min mogelijk verschillen tussen zitten.” Ook is de balansstructuur bij Nedap de afgelopen jaren steeds verder vereenvoudigd, voegt hij toe.

Tech, businessservices en maakindustrie

Urff heeft een brede achtergrond, vertelt hij. De kans is daarom groot dat zijn volgende functie ook weer een brede CFO-rol zal zijn. “Ik heb verschillende dingen gedaan. Ik ben werkzaam geweest als controller, een tijd managementconsultant geweest en ben ook zakenbankier geweest. Ik heb een financiële achtergrond, maar ik vind het leuk om dicht op de business te zitten, de strategische component is voor mij relevant.”

Vanuit de finance stapte Urff over naar Nedap, een technologiebedrijf. Hij sluit een soortgelijke grote overgang ook nu niet uit. “Ik hou ervan nieuwe dingen te doen en mezelf te ontwikkelen. In sommige sectoren is hele diepe sectorkennis belangrijk, dan is een overstap minder logisch. Ik heb ervaring in de technologiesector, maar ook in de businessservices en de maakindustrie. Ik denk dat ik uiteindelijk in een van deze sectoren zal belanden.”

Fantastisch mooi bedrijf

Er is afgesproken dat hij eventueel eerder weg kan bij Nedap dan het einde van het jaar, maar Urff wil zichzelf de tijd geven om zich goed te oriënteren. “De afgelopen weken ben ik met wat mensen gaan praten uit mijn netwerk en met headhunters. Daar leer je ook weer heel veel van omdat je feedback krijgt. Aan de andere kant moet je wel uitkijken dat je je niet te snel laat verleiden om zo weer ergens in te stappen.”

De keuze voor Nedap heeft hij toentertijd ook zo bewust genomen. “Ik heb toen echt gekozen voor dit bedrijf. Het is een fantastisch mooi bedrijf en ook voor mijn opvolger is er een hele mooie rol.”