Europese Commissie wil dat EU zuinig blijft met gas

Steevast aandringen op meer en langere zuinigheid.

De Europese Unie moet ook de komende jaren minder aardgas blijven verbruiken, vindt de Europese Commissie. De energiecrisis mag dan geluwd zijn, "besparen blijft nodig" omdat de EU bijvoorbeeld af wil van Russische fossiele brandstoffen.

De EU-landen spraken na de Russische invasie in Oekraïne, twee jaar geleden, af 15 procent minder aardgas te verstoken dan de jaren daarvoor. Ze verlengden de vrijwillige noodmaatregel in maart vorig jaar al eens en zouden het streven ook komend jaar moeten blijven volhouden, stelt de commissie voor. Tussen augustus 2022 en december 2023 lukte het volgens het dagelijks bestuur van de EU zelfs 18 procent te besparen.

De EU wil de laatste jaren het klimaat ontzien, maar vooral ook zich helemaal losmaken uit de greep die Rusland als belangrijkste gasleverancier op veel lidstaten had. De spanningen met Rusland joegen de afgelopen jaren de energieprijzen op. Burgers en bedrijven hadden soms veel moeite hun rekeningen te betalen.

Nederland loopt in de EU al een poos voorop met het besparen van gas. Het dringt steevast aan op meer en langere zuinigheid. De energieministers van de EU-landen bespreken de voorgestelde verlenging maandag in Brussel.

(ANP)

Gerelateerde artikelen