Federal Reserve houdt waarschijnlijk vierde rentepauze

Fed wacht effecten eerdere renteverhogingen af.

De Amerikaanse Federal Reserve zal waarschijnlijk woensdag opnieuw een rentepauze houden. Dat zou voor de vierde keer zijn dit jaar. Het Amerikaanse rentetarief blijft daarmee liggen tussen een bandbreedte van 5,25 tot 5,50 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2001. Het rentebesluit wordt om 20.00 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt.

Renteverhogingen in recordtempo

In de strijd tegen de hoge inflatie heeft de Fed de leenkosten in een recordtempo van elf stappen opgeschroefd. Nu de inflatie inmiddels flink is afgekoeld ten opzichte van de hoge niveaus van vorig jaar, wacht de centrale bank eerst de effecten van de eerdere renteverhogingen af. Dinsdag bleek dat de consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld vorige maand met 3,1 procent zijn gestegen vergeleken met een jaar eerder. In oktober bedroeg de inflatie nog 3,2 procent. De Fed streeft naar een inflatie van 2 procent.

Lees ook: cfo.nl/artikel/rentebesluiten-fed-en-ecb-zorgen-voor-drukke-beursweek

Powell 

Bij het vorige rentebesluit begin november zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat de inflatie nog altijd te hoog was en dat het allerminst zeker was dat de centrale bank genoeg heeft gedaan om de inflatie blijvend de goede richting in te krijgen. Een renteverlaging is volgens Powell daardoor absoluut nog niet aan de orde. Dat standpunt herhaalde hij begin deze maand. Beleggers op Wall Street verwachten echter dat de Fed de rente in het voorjaar van 2024 weer zal gaan verlagen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen