Welke trends worden belangrijk in 2018?

De afgelopen dagen keken terug naar de voorspelde trends in finance. Nu kijken we vooruit: wat wordt in het komend jaar belangrijk? Drie experts aan het woord.

Experimenteren

“We zien bij bedrijven meer bereidheid om te experimenteren, om nieuwe dingen te ontdekken”, zegt  Albert Allmers, directeur van FinanceFactor, een Executive Search-organisatie voor finance executives over blockchain. “Organisaties treden soms buiten de gebaande paden. Zo hebben we bijvoorbeeld gezien dat grote multinationals nu aan de slag gaan met blockchain. In eerste instantie ging het om een experiment. Men raakte er enthousiast over en ze pakten het op.” 
Het is een mentaliteit die noodzakelijk is, benadrukt Allmers. “Bedrijven moeten creatief en vernieuwend blijven. Innoveer je niet, dan sta je stil.”

Allmers ziet die drang tot innoveren terug in voorzieningen die organisaties treffen om innovatie mogelijk te maken: “Ik kom bij bedrijven die in hun kantoor een plek gecreëerd hebben waar jonge mensen samenkomen om te gaan brainstormen, experimenteren en nadenken over nieuwe businessmodellen. Ik zie bij organisaties steeds vaker dit soort initiatieven.” Ook een goede ontwikkeling met het oog op toekomstige generaties op de arbeidsmarkt, denkt Allmers: “De generatie die er nu aankomt, is één brok energie. De finance professional moet daar in mee.”

Cybersecurity

“Een thema dat steeds belangrijker wordt, maar wat we als beroepsgroep nog niet zo interessant vinden is cybersecurity”, zegt Coen Reinders, CFO van TriFinance. Hij denkt dat daar meer aandacht aan besteed moet worden: “Het behoort ook tot ons natuurlijke vakgebied. Iedereen wil maar die business partner zijn. Maar door dit soort zaken goed te regelen, kun je ook heel veel toegevoegde waarde voor een bedrijf leveren.”
Binnen dit thema gaat het over de vragen hoe de systemen ingericht zijn, over de functiescheiding en wie bij welke informatie mag, zegt Reinders. “Het klinkt niet heel sexy, maar het zijn wel zaken die moeten gebeuren. De wereld wordt steeds digitaler. De vraag hoe we onze assets beschermen wordt daarmee belangrijker.”

Risk-management

Een traditioneel vakgebied waar financials volgens Coen Reinders op een andere manier aandacht voor moeten hebben is risk-management. Volgens de CFO is de uitdaging om dit op een moderne manier te doen, dus niet vanuit de bureaucratie: “Het gaat erom een goed gesprek te hebben met de business over de business. Ga het dus niet over systemen hebben, dat schrikt af. Spreek eerder over groeikansen, dat is de keerzijde van risico. Op dit moment vind ik dit nog een ondergeschoven kindje. En dat is een gemiste kans.”   

Integrated reporting

De eisen over wat de buitenwereld van bedrijven verwacht qua informatieverstrekking verandert, zegt Kees Dubbelboer, voormalig hoofd Corporate Control bij Alliander. “Het gaat niet meer alleen om financiële informatie. De eisen van externe stakeholders om meer informatie neemt toe. Initiatieven zoals integrated reporting, die ook niet-financiële informatie over het bedrijf geven, gaan daarom belangrijker worden.”

Real time informatie

Interne stakeholders hebben steeds meer behoefte aan real time informatie over het reilen en zeilen van de organisatie, zegt Dubbelboer. Management-informatie die terugkijkt en achteraf verklaringen geeft, wordt minder belangrijk. Hierdoor verandert de rol van finance ook, naar scenario-analyse en decision-support. Dubbelboer: “Het helpen van de business bij het bepalen van de richting van de toekomst, wordt de core business van finance.” Volgens Dubbelboer zal dit zich niet van de ene op de andere dag voltrekken en zal het een geleidelijke ontwikkeling zijn.

Eerdere artikelen in deze serie:
Finance-trends: Blockchain
Finance-trends: Soft skills
Finance-trends: Robotisering
-Finance-trends: Big data