Flow Traders: zonder CFO uitzondering op de beurs

Flitshandelaar Flow Traders krijgt geen nieuwe CFO. Het is daarmee een van de weinige beursgenoteerde bedrijven zonder financiële topman.

De hoogste financiële functie was sinds december open toen het bedrijf liet weten dat CFO Marcel Jongmans terugtrad. Hij wilde andere kansen najagen en zijn taken worden vanaf toen waargenomen door de andere bestuurders.

Lees ook: Financieel directeur Flow Traders stapt op

Geen opvolger

Die tijdelijke situatie lijkt nu permanent te worden. In de aankondiging van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering laat Flow Traders weten dat het geen opvolger zal benoemen voor Jongmans.

Sjoerd Rietberg, een van de twee Co-CEO’s zal na de aandeelhoudersvergadering ook terugtreden uit de raad van bestuur. Die zal dan bestaan uit drie leden. Dennis Dijkstra wordt de enige CEO en de twee CTO’s blijven aan: Chief Technology Officer Thomas Wolff en Chief Trading Officer Folkert Joling.

De verantwoordelijkheid voor de financien is ondergebracht bij co-CEO Dennis Dijkstra, laat Flow Traders weten. Dijkstra kwam in 2009 als CFO binnen bij het bedrijf. Hij heeft ruime financiële ervaring bij onder meer NIBC en Sparck Hypotheken. Flow Traders heeft daarnaast binnen het bedrijf iemand gepresenteerd voor de aansturing van Risk, al zal deze persoon niet meteen plaatsnemen in de board.

Vier MidKappers zonder CFO

In de MidKap-index waar het aandeel Flow Traders onderdeel van uitmaakt, is het bedrijf een van de vier zonder echte CFO. De andere drie zijn Besi, een toeleverancier aan de chipindustrie en vastgoedbedrijven Eurocommercial Properties en WDP.

Lees ook: Bij Ohpen is CFO functie belegd bij collegiaal bestuur

Twee daarvan, Besi en Eurocommercial Properties hebben echter wel een bestuurslid dat verantwoordelijk is voor finance, alleen heeft die niet de titel CFO. WDP heeft wel een CFO, maar deze maakt geen deel uit van het bestuur. Daarmee is Flow Traders een echte uitzondering in het beursgenoteerde landschap als het gaat om de samenstelling van de raad van bestuur.