Groeiverwachting eurozone scherp naar beneden bijgesteld

Ondanks zwak vooruitzicht, verwachtte daling inflatie.

De Europese Commissie heeft haar groeiverwachting voor de economie van de eurozone scherp naar beneden bijgesteld voor 2024, na een "zwakke start" van het jaar. Naar verwachting komt de groei in de eurozone uit op 0,8 procent. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van 1,2 procent.

"Na het ternauwernood vermijden van een technische recessie in de tweede helft van vorig jaar, blijven de vooruitzichten voor de EU-economie in het eerste kwartaal van 2024 zwak", meldt de commissie.

Voor 2025 wordt gerekend op een groei van de eurozone met 1,5 procent.

De inflatie neemt volgens de commissie in het najaar sneller af dan verwacht. Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) gaat het in de eurozone om een afname tot 2,7 procent in 2024, van 5,4 procent vorig jaar. Naar verwachting daalt de inflatie volgend jaar verder tot 2,2 procent.

Lees ook: Nederlandse economie groeit harder dan eurozonegemiddelde (cfo.nl)

Hoewel de vooruitzichten zwak zijn, wordt nog steeds verwacht dat de economische activiteiten dit jaar geleidelijk gaan versnellen. Daarbij krijgen de consumentenbestedingen steun van de gedaalde inflatie, loonstijgingen en een sterke arbeidsmarkt. "Ondanks dalende winstmarges zullen de investeringen profiteren van een geleidelijke versoepeling van de kredietvoorwaarden", aldus de commissie.

Geopolitieke spanningen

Brussel benadrukt dat de verwachtingen zijn omgeven door onzekerheid door aanhoudende geopolitieke spanningen en het risico op een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. De stijging van de scheepvaartkosten als gevolg van handelsverstoringen in de Rode Zee heeft naar verwachting slechts een "marginaal effect" op de inflatie. "Verdere verstoringen kunnen echter leiden tot nieuwe knelpunten in de aanvoer, die de productie zouden kunnen verstikken en de prijzen kunnen opdrijven."

(ANP)

Gerelateerde artikelen