Krijgt CFO Merckx Wessanen weer op koers?

Wessanen heeft een slecht 2018 achter de rug. CFO Ronald Merckx blijft nog vier jaar en heeft de taak het bedrijf weer richting groei te sturen.

Merckx wordt door het bedrijf voorgedragen voor een derde termijn van vier jaar. Aandeelhouders mogen hier in april 2019 over stemmen, wat niet meer dan een formaliteit is. Hij vervult de CFO-functie al sinds 2011.

Indrukwekkende ommekeer

Met Merckx in de top heeft Wessanen een indrukwekkende ommekeer doorgemaakt. Het bedrijf nam afscheid  van een groot aantal dochterondernemingen, goed voor driekwart van de omzet. De focus kwam te liggen op biologische en gezonde voeding.

Lees ook: CFO Wessanen: Vizier op duurzaamheid

De focus vertaalde zich in een duidelijke verbetering van de resultaten. In 2016 en 2017 bedroeg de omzetgroei bijna 10 procent. Wessanen schudde ook het stempel van lelijk eendje van de Amsterdamse beurs van zich af. Het duurzame profiel maakte het bedrijf interessant voor beleggers . Zelfs vanuit de VS kwam er interesse van investeerders gericht op duurzaamheid. Het aandeel ging tussen 2014 en halverwege 2018 keer over de kop.

In de zomer van 2017 zei hij zelf op de vraag Is het moeilijk om dan koers te behouden?
“Je krijgt natuurlijk discussies met mensen die andere mogelijkheden of strategische opties zien. Je moet als navigator je nuchtere bril blijven opzetten en de koers behouden. Dat is niet altijd eenvoudig. Er zit altijd verschil tussen wat het hoofd kan beredeneren en wat het hart voelt.
Vertellen waar de reis naartoe gaat, dat heeft altijd veel geholpen. En de bestemming is mooi: de biologische voedingsmarkt kent een groei van 5 tot 7 procent, hoog vergeleken met de andere voedingsmarkten en –merken in West-Europa. We konden vertellen: ‘Er ligt een mooie toekomst in het verschiet, maar eerst moeten we opruimen en een beetje reorganiseren.’ Dat heeft voor draagvlak gezorgd. Mensen zagen ook wel dat er iets moest veranderen.”

Vorig jaar kwam de klad echter wat in de cijfers. Wessanen gaf in juli een winstwaarschuwing. Het bedrijf heeft te maken met een stapeling van tegenvallers. In Frankrijk kampt Wessanen met sterke concurrentie, in het VK verloren producten van Wessanen schapruimte en deden winkeliers weinig aan promotie en de warme zomer had een negatieve impact op de vraag naar thee en koffie.

Actieplannen

Het resultaat is een lichte krimp van de omzet in 2018. De koers van het aandeel ging direct na de winstwaarschuwing in juli hard onderuit en is ook nog niet hersteld. Na een halvering staat het aandeel rond de 9 euro.

Wessanen heeft vrijwel direct actieplannen aangekondigd om het tij te keren. Bij de presentatie van de resultaten in het vierde kwartaal zouden de vruchten hiervan al te zien moeten. De merken van het bedrijf moeten dan zijn teruggekeerd naar groei. Aan CFO Merckx de opdracht om Wessanen de komende vier jaar op het juiste spoor te zetten en te houden.

Naam: Ronald Merckx
Geboortejaar: 1967
Bedrijf: Wessanen
Omzet: 570 miljoen euro
Aantal werknemers: 1000
Vorige functie: CFO Britax Childcare – Europe
Burgerlijke staat/gezin: getrouwd, drie kinderen
Krijgt energie van: nieuwe ervaringen opdoen
Mooiste film: Intouchables
Vakantieland: Ieder jaar iets nieuws

Lees ook: CFO Profiel: Ronald Merckx
Bekijk de CFO100