Hoe bouw je als CFO een gestroomlijnd scenario planning proces?

11 tips voor flexibele en zelfverzekerde besluitvorming.

Scenario planning stelt finance teams in staat om nieuwe ideeën te verkennen, flexibele plannen te leveren en zelfverzekerde beslissingen te nemen in een volatiele, onzekere, complexe en dubbelzinnige (VUCA) wereld. Teams moeten potentiële toekomstscenario's genereren en analyseren, inclusief het simuleren van de effecten van ingewikkelde veranderingen binnen de organisatie en het uitvoeren van grondige beoordelingen van alternatieve actieplannen.

Dit biedt een gestructureerde aanpak om verschillende manieren te bekijken waarop de toekomst zich kan ontvouwen op basis van huidige trends en veronderstellingen. Met behulp van scenario planning kunnen uitvoerende teams beslissingen nemen op basis van verschillende mogelijkheden om zich aan te passen en groei te stimuleren.

Stroomlijnen en de juiste stappen

Om zelfverzekerde besluitvorming binnen de organisatie effectief te bevorderen, moeten financiële teams een gestroomlijnd scenario-planningsproces ontwikkelen. Door de juiste stappen te nemen, kunnen teams gebieden identificeren om kapitaal te heralloceren en kansen en risico's te ontdekken die anders onopgemerkt zouden blijven. Dit bevordert ook een zinvollere samenwerking tussen belanghebbenden en moedigt teams aan om creatief te denken, wat leidt tot innovatieve oplossingen die organisaties een concurrentievoordeel geven en waarde creëren voor klanten.

Het nieuwe eBook van managementplatform Jedox: “Preparing for the Future: The power of scenario planning” zet uiteen hoe een krachtig scenario planning proces geconstrueerd kan worden en brengt flexibele plannen die de toekomst vormen. Het eBook bevat o.a.:

  • De voordelen van scenario-planning in een VUCA wereld
  • De verschillen tussen traditional forecasting en scenario planning
  • Stappen die ondernomen moeten woorden voor het bouwen van een effectief scenario planning proces
  • 11 tips voor enhanced scenario planning
  • Hoe kunstmatige intelligentie en machine learning tools meer bruikbare inzichten genereren

Download hier gratis het eBook "Preparing for the Future: The power of scenario planning".

Gerelateerde artikelen