Hoe kan de CFO de financiële functie toekomstbestendig maken?

CFO's moeten financiën centraal stellen bij de rapportage van langetermijnwaarde, bijdragen aan een meer open karakter van de financiële functie en prioriteit geven aan emotionele intelligentie. Dit blijkt uit het onderzoek ‘DNA van de CFO’ 2020 van EY. 

Hoewel de coronapandemie veel onzekerheid met zich meebrengt, is het tegelijk ook een uitgelezen kans voor Chief Financial Officers (CFO's) om te laten zien dat ze een belangrijke strategische rol kunnen spelen in de transformatie van het bedrijf naar de toekomst. Daarvoor zullen ze wel wezenlijke veranderingen moeten aanbrengen in de manier waarop ze handelen en denken. Uit het EY-onderzoek ‘DNA van de CFO’ 2020 komen drie belangrijke aandachtspunten voor CFO's naar voren: 

– Benut emotionele intelligentie als essentiële factor voor samenwerkingsgericht leiderschap.
– Herdefinieer wat waarde betekent voor de organisatie.
– Maak doortastende, vernieuwende keuzes om de financiële functie voor te bereiden op een heel andere toekomst.

Corona heeft ingrijpende humanitaire en economische gevolgen, maar laat ons ook op een andere manier naar de wereld kijken. Innovatieve, vooruitstrevende bedrijven doen meer dan alleen hun personeel en hun gemeenschap beschermen. Ze pionieren met nieuwe bedrijfsmodellen, versnellen digitale ontwikkelingen en transformeren de manier waarop ze werken. CFO's die hun bedrijf door de pandemie loodsen, moeten zich dus niet alleen op het ‘hier en nu’ richten. Ze moeten ook naar de toekomst kijken – niet alleen naar de nabije toekomst, maar ook verder vooruit. Sterker nog, voor CFO's die zich geen voorstelling maken van de ‘verre toekomst’, zal het waarschijnlijk lastig worden om op lange termijn succesvol te zijn in hun rol – en blijvend hun stempel te drukken. 

Dit valt af te leiden uit de resultaten van het EY-onderzoek ‘DNA van de CFO’ 2020, waarin de standpunten van meer dan 800 CFO's, financieel directeuren en andere toonaangevende financiële leiders in kaart zijn gebracht. 

Op de site van EY wordt nader ingegaan op deze resultaten. Ook is het onderzoek hier te downloaden.