‘HR rapporteert meer aan CFO’

Financieel directeuren zien het als de op een na grootste bedreiging voor de organisatie: stijgende personeelskosten. Hoe kunnen de CHRO en CFO meer samenwerken?

De allergrootste angst van Financieel directeuren is een tekort aan gekwalificeerd personeel. Die angst kennen we ondertussen wel, maar het aandeel CFO’s dat vreest dat de organisatiegroei daardoor het komende jaar tot stilstand komt, groeide de afgelopen tijd: van 43% in het eerste kwartaal van 2017 tot 53 procent in het laatste kwartaal. Dat blijkt uit de CFO Survey van Deloitte.

Het aantal financieel directeuren dat in de komende 12 maanden verwacht het personeelsbestand uit te breiden is gestegen. Uit het rapport blijkt dat 48% van financieel directeuren dit verwacht, in het vorige kwartaal was dit nog 13%. De explosieve vraag naar gekwalificeerde mensen lijkt een inhaalslag, die dus ook stijgende loonkosten met zich meebrengen. 

'Door de grote concurrentie op de arbeidsmarkt stijgen ook de lonen. En echt niet alleen voor de schaarse en hoogwaardige profielen. Ook in de productie stijgt de vraag naar mensen, dus ook de salarissen’, zegt Frank Geelen, Lead Partner Finance Transformation bij Deloitte. 

Robotics en AI omarmen

Dat de organisatie gevuld is, staat natuurlijk niet voor niets boven kosten. Zowel voor de CFO als de CHRO. ‘Loonkosten zijn vaak geen reden om mensen niet aan te nemen, het belangrijkste is dat de organisatie blijft draaien.’ Wel kan de CHRO de CFO helpen om deze stijgende loonkosten in toom te houden. 

Nog steeds door meer te doen met minder mensen, door de digitalisering van met name primaire processen door te zetten. ‘Maar ook door robotics en AI sneller te omarmen’, zegt Geelen. ‘Het is echt onvoorstelbaar hoe AI en robotics het afgelopen jaar een vlucht hebben genomen. En dat zet alleen maar door. Zo zal het gebruik van Machine Learning in 2018 verdubbelen, verwachten we. Dáár zit ook de potentie.' 

'HR rapporteert meer aan CFO'

Als je meer  datadriven gaat werken zie je pas waar de kosten zitten en kun je efficiënter gaan werken. De golf waar Finance doorheen gaat, komt er nu ook aan voor de HR-functie. Daar zie je Finance en HR ook steeds meer samenwerken. Met name aan de transactionele kant. Dat gebeurt nu eigenlijk al in de zogenaamde ‘Global Business Services’-centra, de crossfunctionele shared service centra voor Finance, IT, Procurement en HR.’

Zou een verdere integratie van de Finance- en HR functies wenselijk zijn, zoals Oracle onlangs voorstelde? Meer dan een derde van de bedrijven is van plan om binnen een jaar een gedeelde Finance en HR-functie in te voeren, stel hun onderzoek. ‘Aan de business kant zie ik Finance en HR minder snel samengaan. Daar is toch een eigen rol voor beiden weggelegd. Er zijn natuurlijk wel veel raakpunten, bijvoorbeeld rondom zaken als strategische planning, KPI’s, bonussen en performancemanagement, dus op een aantal processen moet zeker intensief worden samengewerkt. Maar volledige integratie van Finance en HR? Dat zou nu een stap te ver zijn', stelt Geelen.

Overigens ziet hij wel een voorzichtige trend dat de HR-functie ook aan de CFO gaat rapporteren. 'De CFO krijgt dan eigenlijk alle ondersteunde functies (IT, Finance, HR en Procurement) onder zich en kan deze dan veel meer vanuit een gezamenlijke doelstelling aansturen en laten samenwerken', aldus Geelen.