“Ik kijk als VVD’er anders naar een wettekst dan iemand van GroenLinks-PvdA.”

Bart Groothuis in Europees Parlementskandidaat voor de VVD. Wat is zijn boodschap aan de Nederlandse CFO? 

Op 6 juni vinden de Europese Parlementsverkiezingen plaats. Bart Groothuis staat op de Europese kandidatenlijst van de VVD

De Europese Commissie heeft het recht van initiatief en is relevant, omdat er veel macht naar wordt gedelegeerd. Ze zijn trusted advisor en honest broker in wetsonderhandelingen, maar de EC is geen mede-wetgever. Dat zijn de Europese Raad en het Europese Parlement. Wij zijn niet alleen controleur van de gedelegeerde macht van de Europese Commissie. Maar sinds het Verdrag van Lissabon zijn we ook medewetgever.

Als je bovendien rapporteur bent, fungeer je ook als hoofd onderhandelaar. Dan heb je de taak om een stuk wetgeving door het parlement te loodsen. Op Europees niveau heb je dan vaak meer invloed dan een minister uit een lidstaat. Ook daarom zijn de Europese Parlementsverkiezingen zo belangrijk: welke rapporteurs sturen we namens Nederland op pad, op Europees niveau? Ik merk op dat collega’s aan de linker- en rechterflank in die rol vrijwel niet meedoen en liever gratuite speeches geven dan verantwoordelijkheid nemen voor het maken van wetten.

Lees ook op CFO.nl: Adriaan Schout: “Bedrijven hebben een CFO die toezicht houdt op beleid. Financieel toezicht in de EU is zwak en gepolitiseerd.”

Daarnaast ben je als EP-lid ook lobbyist richting Den Haag. Ik woon tegenwoordig in Voorburg en fiets geregeld naar Den Haag, waar ik mijzelf graag uitnodig bij Tweede Kamerleden of relevante bewindspersonen – sociale interactie als middel om het Nederlandse belang in Brussel beter te dienen is een succesformule.

Als betrokken CFO kun je samen met vakgenoten invloed uitoefenen op de toekomst binnen jouw sector. Bespreek belangrijke trends, ontwikkelingen en strategieën tijdens onze online CFO.nl Panels. Geïnteresseerd in kosteloze deelname? Bezoek CFO.nl/panel voor meer informatie en sluit je aan.

De Europese Commissie kijkt ook naar de uitvoerbaarheid van wetten, maar is tegelijkertijd ook heel ambitieus. De Europese Raad kan de ambities van de Europese Commissie terugbrengen tot uitvoerbare proporties. De beïnvloeding daar loopt prima. Maar ook voor mij als Europarlementariër is de uitvoerbaarheid van Europese wetten belangrijk. En ik kijk als VVD’er anders naar een wettekst dan iemand van de GroenLinks-PvdA.

Lara Wolters van GroenLinks-PvdA wil met haar Corporate Sustainablity bedrijven verplichten om tot in de derde tier due diligence te plegen op kinderarbeid of milieuvervuiling. Dat vind ik als liberaal niet uitvoerbaar, gezien de grote regeldruk die er al is. Maar zij drukt dat soort dingen er wel doorheen als rapporteur. Parlementaire keuzes kunnen op die manier ernstige gevolgen hebben voor de uitvoerbaarheid van wetten. Als Commissievoorzitter Von der Leyen straks over rechts een meerderheid moet zoeken, dan is dat goed nieuws voor de Nederlandse CFO’s. We hebben hier concurrentievermogen verloren. De basisindustrie verliest grond ten opzichte van andere blokken en bedrijven snakken naar lucht. De tegenkracht ten opzichte van al te grote ambities van de Europese Commissie komt wat dat betreft vanuit het Parlement.

Lees ook op CFO.nl: Jolein Baidenmann (EP kandidaat GroenLinks-PvdA): “Wie het beste voor heeft met het bedrijfsleven, houdt niet krampachtig vast aan verouderde technieken.”

Gerelateerde artikelen