ING wil hogere beloningen commissarissen

De commissarissen van ING gaan er als het aan de bank ligt flink op vooruit. Het financieel concern stelde woensdag in zijn jaarverslag een nieuw beloningsbeleid voor, aangezien het oude al zeven jaar oud is. Ook de beloning van de leden van de auditcommissie gaat omhoog.

De voorzitter van de commissarissen krijgt in het nieuwe plan vanaf 2016 een jaarvergoeding van 125.000 euro. Dat was eerder 75.000 euro. De vicevoorzitter gaat van 65.000 euro naar 95.000 euro en de ‘normale’ commissarissen krijgen in plaats van 45.000 euro dan 70.000 euro.

De aandeelhouders van ING moeten het nieuwe beloningsbeleid nog goedkeuren. Sinds 2008 is er niks gewijzigd aan het beloningsbeleid van ING voor zijn commissarissen, terwijl de complexiteit is toegenomen, zo gaf een zegsman aan. ‘Ook is er gekeken naar het internationale speelveld waarin deze mensen opereren’, voegde hij toe.

De commissarissen die deel uitmaken van bijvoorbeeld de zogenoemde auditcommissie, die onder meer toeziet op goede financiële verslaggeving door de raad van bestuur, krijgen daar volgens de nieuwe plannen 10.000 euro per jaar voor. Dat was eerder 6.000 euro. De extra beloning voor de voorzitter van deze commissie gaat van 8.000 euro naar 20.000 euro.

De woordvoerder van ING merkte op dat er een minder groot deel van de beloning variabel is geworden. Zo krijgt de voorzitter van de auditcommissie nu bijvoorbeeld een vergoeding van 2000 euro per bijeenkomst. Die komt te vervallen. In de raad van commissarissen van ING zitten momenteel acht personen, onder leiding van voormalig Shellbaas Jeroen van der Veer.

ING stelt verder voor om in 2016 het salaris van de raad van bestuur met 2 procent te verhogen. Topman Ralph Hamers kreeg over 2015 een basissalaris van iets meer dan 1,6 miljoen euro. Financieel directeur Patrick Flynn ving bijna 1,2 miljoen euro, evenals risicodirecteur Wilfred Nagel.

(ANP)