Jeroen Naalden, CFO Audax: “Focus op overnames”

Jeroen Naalden wordt 1 oktober de nieuwe CFO van Audax. Het bedrijf is de afgelopen jaren flink veranderd en blijft zich oriënteren op overnames.

De vorige CFO Paul van den Wittenboer was ruim een jaar geleden gestopt. Naalden vervulde al sinds juni op interimbasis de rol van directeur finance. Dat betekent echter niet dat het altijd al het plan was dat hij de opvolger zou worden van Van den Wittenboer, vertelt hij. “Er is een uitgebreide selectieprocedure geweest begeleid door een executive search bureau. Uiteindelijk kwam Audax tot de conclusie dat ze de beste kandidaat al als interimmer in huis hadden.”

Familiebedrijf Audax bereikt miljoenen lezers per maand

Familiebedrijf Audax is van oorsprong een uitgever en distributeur van tijdschriften. Het heeft onder meer Vriendin, Weekend, Party en HP/De Tijd in portefeuille. Daarmee bereikt het per maand bijna drie miljoen lezers. Daarnaast is het al lang de eigenaar van winkelketen Ako.

Het bedrijf richt zich sinds ruim een jaar sterker op deze laatste activiteiten. In 2018 voegde het Audax Retail waar Ako onder valt samen met RDC. RDC is de eigenaar van onder meer franchiseformule The Read Shop. Kort daarvoor werd de Belgische uitgeverij verkocht. Met de overname van winkelketen Marskramer van Blokker zette Audax dit voorjaar nog een opvallende stap in de retail.

Audax blijft zich orienteren op fusies en overnames

Deze strategische heroriëntatie van de onderneming is nog niet klaar, aldus beoogd CFO Naalden. “Audax blijft zich oriënteren op de markt. Of we fusies of overnames doen hangt af van synergieën en uiteraard de prijs versus de terugverdientijd van de mogelijke transactie.”

De nieuwe strategie werd ingezet door Casper de Nooijer, eerst COO, nu CEO. Deze moet Audax toekomstbestendig maken. Naalden hoopt dat hij een bijdrage kan leveren aan een versnelling van de implementatie van deze strategie. Wat is daarbij de grootste uitdaging voor finance bij Audax? “Het vergroten van het inzicht in de bedrijfsvoering van alle aspecten van de keten waarin Audax opereert alsmede het gebruik van big data om informatie te ontsluiten omtrent het koopgedrag van consumenten, relevant voor onze retail”, zegt Naalden.

Bijdrage finance onontbeerlijk

De aankomend CFO wijst erop dat finance uiteindelijk de verantwoordelijkheid draagt voor de kwaliteit van informatie binnen de organisatie. “De kwaliteit wordt bepaald door juistheid, tijdigheid en volledigheid van de opgeleverde informatie aan de business managers.” Juist doordat Audax flink in beweging is, is dit belangrijk. “Met de dynamiek die momenteel binnen de organisatie speelt om Audax duurzamer te maken is de bijdrage van finance hierin onontbeerlijk.”