De mens achter de CFO

Een ander levenspad, na decennia lang finance te hebben ‘gedaan’. Jouke van der Veer koos er met essence.support voor.

Een CFO die buiten gebaande paden trad, was Jouke van der Veer altijd al. De ex-financieel topman van onder andere cateraar Albron en Lely waagde zich begin 2014 al aan een gedurfd project. Een fietstocht van 2.200 kilometer, dwars door de jungles en dorpjes van Thailand en Laos. Met als resultaat € 25.000 sponsorgeld voor de Stichting International Justice Mission Nederland. 

‘CFO Jouke van der Veer fietst tegen slavernij’, kopte CFO.nl destijds. Bijna anderhalf jaar geleden richtte Van der Veer zijn bedijf essence.support op. Doel: mensen helpen, mensen herstellen en onzekerheden bij hen weghalen. Hen zowel fysiek als mentaal stroomlijnen en ontzorgen.  

“Waar brand uitbrak, daar was ik”, glimlacht Jouke van der Veer aan de eettafel in zijn villa in Hollandsche Rading. “Wat ik bijvoorbeeld in Italië, als financieel directeur voor Buhrmann meemaakte! Blokkades van fabriekspoorten, wel twee maanden lang. Die macht van de vakbonden. En dan toch die turnaround doorvoeren…”

Controller vinger 
Corruptie, overfacturering, gesjoemel met betalingen. Van der Veer moest het allemaal zien te neutraliseren, legde er zijn controller vinger op en loste deze problemen op. Zijn werk voor Buhrmann bracht hem niet alleen naar Italië, maar ook naar Spanje, Singapore en Duitsland. Op zijn CV staan eretitels als ‘CFO Influencer of the Year’ en ‘Controller of the Year’. 

En ondertussen was daar altijd al die wens om buiten finance maatschappelijke idealen na te streven. Recht doen, opkomen voor de zwakkeren in onze samenleving. Zo bekleedde hij bestuursfuncties voor de Protestantse Kerk in Nederland en is hij jaren actief geweest als toezichthouder bij de EO. Wellicht tegenstrijdig met de CFO wereld van compliance en harde cijfers? 

“Nee hoor”, pareert Jouke van der Veer. “Alles in het leven draait ten diepste om integriteit. Je moet jezelf in de spiegel kunnen zien zonder enig gevoel van schaamte. Ik was in mijn laatste job CFO bij een groot familiebedrijf. Maar het ging daar alleen maar om nog meer omzet, om nog meer winst. Er was geen ruimte voor realignment, ondanks de explosieve groei. Opeens realiseerde ik me: ‘Ik pas daar niet in, ik kom niet in mijn kracht’. Dan moet je weggaan. Zo is het ook gegaan, maar wel in goede harmonie!” 

Van der Veer besloot zichzelf te ‘her-ijken’, zichzelf terug te zetten in het leven. “Counselen deed ik ook in mijn finance-jaren al veel en vaak”, legt hij uit. “Mensen helpen die waren vastgelopen in het leven.” Anderhalf jaar geleden besloot de nu 59-jarige daar zijn werk van te maken. Full time. Goodbye international finance, Hello essence.support

Nieuwe toekomst
In een commentaar op LinkedIn schrijft Jouke van der Veer: “Mentaal loop je als mens soms vast door omstandigheden of gebeurtenissen die een grote impact hebben (gehad). Het is van belang de oorzaken te duiden, te ontwarren en samen te werken aan een nieuwe toekomst, waarbij geleerd wordt van het verleden en geleefd wordt in de toekomst. Wellicht ervaar je de gevolgen van een hoge werkdruk, van uitzichtloosheid, een negatief zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen, het ontbreken van ouderlijke liefde tijdens de jeugd, relationele onbalans … Of misschien ken je mensen die hiermee geconfronteerd worden.” 

“Afgelopen jaar heb ik binnen essence.support een groeiend aantal mensen die mentaal gebukt gingen weer terug in het leven mogen plaatsen. Samen zijn wij dat levenspad afgelopen en hebben wij ontdekt welke oorzaken er zijn, maar ook welke talenten, wilskracht, nieuwe doelen en beloftes er gedefinieerd kunnen worden op weg naar de toekomst. Dat geeft fantastische, structurele veranderingen die deze mensen weer mens maken in deze wereld en waardoor ze de plek innemen die voor hen bedoeld is.”

In de anderhalf jaar dat essence.support nu bestaat, heeft Van der Veer tientallen mensen – binnen, maar zeker ook buiten zijn netwerk – fysiek en mentaal kunnen helpen. “Gebeurtenissen die ontwrichtend waren benoemen en in een doosje stoppen dat afgesloten mag worden”, legt hij uit. “En belangrijker nog; elementen en ingrediënten die van waarde zijn voor de toekomst als ervaring of als ondersteuning in je boodschappenmandje stoppen. En vervolgens met frisse energie en hernieuwde levenslust herboren aan die nieuwe toekomst bouwen.”

Daarbij gaat het de voormalige internationaal CFO niet snel te ver. Zo kunnen cliënten die bij essence.support aankloppen óók kiezen voor tandem-fiets sessies. Wel graag in de zomermaanden… 

Betekenisvol resultaat 
“Alles draait om een betekenisvol resultaat”, zegt Van der Veer. “Mensen lopen soms vast in het opstellen van een brief, in het schrijven van een bezwaarschrift of tijdens het voorbereiden van een toespraak. Bij mij kunnen ze ook terecht voor ondersteuning en uitwerking daarvan. Zelfs als het alleen om een grammaticale check of sterkere formuleringen gaat.”

Bij het ontdekken van dat parcours en die nieuwe wegen terug naar de top, draait alles om balans. ‘De Romeinen zeiden het al: Mens sana in corpore sano,’ staat op de website van essence.support te lezen. ”Wanneer het lichaam uit balans is, raakt vaak ook de geest in de knoei”, aldus de overtuiging van Jouke van der Veer. “Juist die samenhang staat centraal in ‘essence balans’, een unieke combinatie van stroomlijnen door Thaise massage en counselen op maat, gericht op herstel van je evenwicht. Samen met cliënten zoek ik de optimale behandeling waarbij een unieke, effectieve combinatie van gerichte Thaise massagevormen en counselen wordt vastgesteld. Duurzaam herstel en balans staan centraal.”

Wellicht wat vaag voor iemand die als CFO veranderprocessen bij grote bedrijven uitvoerde? Van der Veer lacht. “Afgelopen november en december was ik weer in Chiang Mai, op de Thai Massage School, waar ik ditmaal de 10-weekse cursus Government Certified Teacher Thai Massage heb afgerond. Ik mag nu hier in Nederland ook lesgeven als affiliate. En nee, ik ben geen wonderdokter. Maar blokkades opheffen blijkt niet voor niets een eeuwenoude, effectieve therapie. Cliënten zijn hier gebogen van de stress of pijn binnengekomen en gingen met rechte rug de deur weer uit.”

‘De kost gaat voor de baat uit, maar het is de mens die bepaalt hoe het resultaat luidt’, is een tegeltjeswijsheid die Van der Veer graag benoemt. “En ik was echt geen softe CFO hoor”, benadrukt hij nog maar eens. “Als de boel onder water staat, moet er gesneden en herschapen worden. Daar deinsde ik zeker niet voor terug, in mijn CFO-jaren. De praktijk is prachtig, maar voor change is acceptatie, naast kwaliteit, essentieel. Eerst dat nieuwe team bouwen, daar begon ik altijd mee. Dan verlies je in het begin misschien twee maanden, maar aan het einde van de rit heb je zeker een half jaar gewonnen. Cijfers zijn belangrijk, die moeten kloppen. Je moet echter wel kijken hóe je bouwt. En niet alleen aan die 10 procent omzetgroei van alleen dat volgende jaar denken: eerst je mensen in de nieuwe situatie in ogenschouw nemen en in hen investeren.”

Meer behoefte door Covid-19
De mens staat nu bij zijn bedrijf ook centraal. “Die man of vrouw mentaal en fysiek terugkrijgen, dát is nu mijn missie. Met elkaar bouwen, op de pijlers van integriteit en warmte.” Van der Veer praat over spier- en zenuwbanen, bloedsomloop, over het weghalen van blokkades, over houding en gewicht, over het verhogen van kennis en betrokkenheid… 

“Dat wil ik ook meer bij bedrijven gaan doen, die rol daar wil ik vergroten”, zegt hij. “Want gezondheid loopt voor op resultaat. Werkgevers zijn te vaak bezig met het gevolg, niet met de oorzaak. En in deze tijden van corona, met veel thuiswerken, is er duidelijk een groeiende behoefte. Want  thuis zijn de faciliteiten immers vaak onvoldoende. Fysieke ontzorging is noodzaak. En ook mentaal lopen werknemers eerder vast. Counselen kan een mooie oplossing bieden. Gelukkig kan ik hiermee, na enkele maanden gedwongen sluiting vanwege Covid-19, sinds deze week weer volop aan de slag!“

Jouke van der Veer zegt met essence.support een afslag op een belangrijk kruispunt in zijn leven te hebben genomen. Spijt over zijn loopbaan als financieel bestuurder heeft hij daarbij allerminst. “Ik zou het zo weer doen, diezelfde carrière. Ja, ik was een wat atypische CFO. In hoe harder hoe beter, heb ik nooit geloofd, dat werkt in de praktijk niet en heeft alleen effect op korte termijn. Als een medaille die eventjes op je borst prijkt. De verbinding zoeken en die vinden, de lange termijn. Dát werkt.”

Klik hier voor meer informatie over essence.support

Dilemma’s
Beslissingen door iedereen gedragen of snel besluiten?
“Je kunt een model willen blijven perfectioneren, maar op een gegeven moment moet je live gaan. Bij brand kun je niet overleggen, dan moet je het pand uit.”

Digitale jongeren of zijn seniors onmisbaar?
“Seniors zijn alleen waardevol als ze meegaan met hun tijd en niet teren op successen uit het verleden. Ik geloof in kruisbestuiving.”

Wendbaar of altijd eerst die regelgeving? 
“Er zijn kaders, ik spreek liever van integriteit, waarbinnen je moet werken. Maar dat moet noch tot een starre houding, noch tot ‘te creatief zijn’ leiden.”

Personeel dwingen nieuwe situaties te handelen?
“Als je in een transitieproces je eigen goede team hebt gevormd en vertrouwen wederzijds is gegroeid, komt dat gezeur simpelweg niet voor.”

Sleutelfiguren met specifieke kennis behouden of bedrijfscultuur veranderen? 
“Cultuur hangt samen met veranderende omstandigheden. Maar niemand is onmisbaar.”

Ondernemerschap stimuleren?
“Ja, anders worden medewerkers louter soldaten die alleen uitvoeren.”

Compliance steeds belangrijker of juist belemmerend?
“Belangrijker. Maar het mag niet de aandacht voor de business weghalen.”

Risico’s nemen of uitglijders voorkomen?
“Een manager die geen risico’s neemt, is geen manager. Je moet de guts hebben, je kunt immers niet alles altijd overzien.” 

Persoonlijk
Gezin: Getrouwd met Margaret, dochter Rebecca (29), zoon Jethro (27), schoondochter Marie-José (27).
Hobby: Wielrennen (zowel binnen op de tacx, als buiten) en orgel spelen (thuis en al 42 jaar in de kerk).
Studie: Bedrijfseconomie in Rotterdam (“Ik heb trouwens indertijd ook theologie en geneeskunde overwogen.”).
Laatste boek: ‘Het napalmmeisje’ van Kim Phuc Phan Thi.
Dé vakantie: “Namibië in 2011 met zijn vieren, als gezin, tijdens het 25-jarig huwelijksjubileum van Margaret en mij. Twee tenten op het dak van de 4-wheel drive en hup, drie weken op avontuur!”
Film, serie: ‘The Godfather’ en ‘Casa de Papel’
Auto: Audi A6 Avant. 

Gerelateerde artikelen