Jurgen Jongma stopt als CFO bij Ebusco

Jurjen Jongma Ebusco CFO
Busfabrikant kreeg tegenslag na tegenslag te verduren.

Jongma trad een jaar geleden aan bij de Brabantse bussenbouwer met de opdracht om Ebusco weer op de rit te krijgen. Daarvoor was hij CFO bij Versuni, voorheen bekend als Philips Domestic Appliances. Ruim 25 jaar bekleedde hij allerlei financiële posities binnen Philips, waarvan onder meer in de rol van CFO voor verschillende bedrijfsonderdelen van Philips, evenals als Hoofd Internal Audit voor Koninklijke Philips. De zoektocht naar een nieuwe CFO is gestart.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.


 

Schulden en boetes

De problemen bij Ebusco spelen sinds de beursgang in 2021 en zijn het gevolg van productievertragingen,veroorzaakt door de langdurige coronalockdowns in China, waardoor het bedrijf lange tijd geen beschikking kreeg over benodigde onderdelen. Het Brabantse bedrijf Ebusco kreeg woensdagmiddag een forse tegenslag te verwerken. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde dat vervoersmaatschappij Qbuzz een miljoenenorder bij Ebusco mag annuleren. Dit is opnieuw een flinke tegenvaller voor het bedrijf, juist op een moment dat het de markt moet overtuigen om opnieuw te investeren. Donderdagmiddag stemmen de aandeelhouders over een nieuwe aandelenuitgifte, waarmee Ebusco €36 miljoen wil ophalen. Een uitdaging, gezien de huidige beurskoers rond de €0,50 schommelt.

Ebusco heeft momenteel zo’n €33 miljoen aan openstaande rekeningen bij schuldeisers, meldde de fabrikant van elektrische bussen donderdag vlak voor de opening van de Amsterdamse beurs. In het afgelopen kwartaal leverde het bedrijf slechts 37 bussen, wat onvoldoende inkomsten genereerde om aan de financiële verplichtingen te voldoen.

Naast de bestaande schulden verwacht Ebusco ook extra boetes wegens vertraagde leveringen, vooral omdat de productie grotendeels stil ligt om kosten te drukken. Bovendien heeft het bedrijf een schuld bij de Belastingdienst, waarvoor een deel van de bedrijfsbezittingen is verpand.

Gerelateerde artikelen