Kabinet van de CFO: “Groeiambities worden te vaak gefrustreerd door niet op elkaar afgestemde, conflicterende, wet- en regelgeving.”

Ferdy Dautzenberg, CFO van HyET Solar, pleit voor maatwerk in regelgeving.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn achter de rug. De formatie kan beginnen. Welke tips en verzoeken geven Nederlandse CFO's mee aan het aankomende kabinet? Vandaag Ferdy Dautzenberg, CFO bij HyET Solar.

"Het stimuleren van economische bedrijvigheid en dan met name van de sustainable maakindustrie in Nederland is al decennia een speerpunt voor Nederlands kabinetten. Dit is onder meer vastgelegd in de 'visie op de toekomst van de maakindustrie in Nederland' van Mona Keijzer uit 2020. Met de energiecrisis en de protectionistische bewegingen van diverse grootmachten vers in het geheugen, is hieraan nog een extra dimensie toegevoegd.

Voor deze stimulering worden door de overheid ruimhartig middelen ter beschikking gesteld via diverse instanties als groeifonds, Invest-NL en Invest International. Helaas zijn alleen financiële middelen niet voldoende.

Nadat de overheid sectoren en bedrijven heeft geselecteerd die hierin een rol kunnen spelen, moet het samen met deze bedrijven een omgeving scheppen waarin deze ambitie kan worden gerealiseerd.

Ik zou daarom een volgend kabinet willen oproepen: pas landelijke en regionale regelgeving aan om maatwerk te bieden aan ondernemingen die dit nodig hebben. Groeiambities worden te vaak gefrustreerd door niet op elkaar afgestemde, conflicterende, wet- en regelgeving – op alle niveaus. Het zou mooi zijn als hiertoe de komende vier jaren zichtbare stappen worden gezet."

Lees ook op CFO.nl: Kabinet van de CFO (Lewalt Eland, Circulus): "Op verschillende terreinen wordt gekozen voor politieke ‘showcases’, zonder voldoende na te denken over de impact verderop in de keten."