Klimaatverandering: kloof tussen woorden en daden

Leiders zien de negatieve impact van klimaatverandering maar concrete actieplannen schieten tekort.

‘Deloitte’s 2022 CxO ‘Sustainability Report: The Disconnect Between Ambition and Impact’, toont aan dat hoewel CxO’s zich wereldwijd steeds meer zorgen maken over klimaatverandering er een kloof zit tussen hun ambitie om hier iets aan te doen en de daadwerkelijke actie en impact van de organisaties waar zij voor werken. 

Zo zegt 61 procent van de CxO’s in Nederland het eens te zijn met de stelling dat we het ‘point of no return5’ al hebben bereikt, en dat het te laat is om de schade door klimaatverandering te herstellen. Wereldwijd is slechts 31 procent het eens met deze stelling.

Deze zorg wordt verder benadrukt door het feit dat 83 procent van de CxO's in Nederland vindt dat de wereld op een kantelpunt staat als het gaat om het reageren op klimaatverandering. Wereldwijd ligt dit percentage op 79 procent.

Gedreven door deze bezorgdheid handelen bedrijven wel degelijk: Volgens 63 procent van de CxO’s in Nederland gebruiken hun organisaties duurzamere materialen en verhogen (wereldwijd is dit 66 procent) zij de efficiëntie van hun energiegebruik; 61 procent gebruikt energie-efficiënte of klimaatvriendelijke technologieën en apparatuur (wereldwijd is dit 67 procent). Een meerderheid (61 procent) vermindert bewust vliegreizen (wereldwijd is dit 55 procent).

Maar er zijn enkele obstakels die het vereiste tempo van verandering in de weg staan. Als belangrijkste obstakel voor het inzetten op duurzaamheid door hun organisaties noemen Nederlandse CxO’s de focus op korte-termijn uitdagingen, eisen van investeerders en aandeelhouders (29 procent). Wereldwijd ligt dit percentage op 25 procent. 20 procent geeft aan dat het investeren in duurzaamheid te duur is, wereldwijd vindt 27 procent van de ondervraagde CxO’s dit een obstakel.

Ondanks de bezorgdheid van CxO’s lijken deze zorgen niet breed te worden gedeeld in de organisaties waarvoor zij werken. Slechts 37 procent van de Nederlandse CxO’s geeft aan dat hun organisatie erg bezorgd is over klimaatverandering, tegenover 63 procent van de CxO’s wereldwijd.

Toch gelooft 93 procent van de CxO’s in Nederland dat met onmiddellijke actie verdere negatieve gevolgen voor de planeet beperkt kunnen worden (wereldwijd ligt dit op 88 procent). 

Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 2.083 C-level bestuurders. Het onderzoek, dat in september en oktober 2021 werd uitgevoerd door KS&R Inc. en Deloitte, heeft respondenten uit 21 landen bevraagd: 44% uit Europa/Zuid-Afrika; 31% uit Noord- en Zuid-Amerika; en 24% uit Azië-Pacific. De steekproef omvatte alle belangrijke industriële sectoren. Daarnaast hebben KS&R en Deloitte een aantal één-op-één interviews gehouden met wereldleiders uit deze sectoren.