Knot: kennismigranten cruciaal voor groei economie

Richten op infrastructuurknelpunten en vestigingsklimaat.
  • Kennismigranten zijn waardevol voor Nederlandse economie, aldus DNB-president Knot.
  • ASML-topman uitspraken over beperking arbeidsmigranten roept zorgen op.
  • Knot waarschuwt overheid voor infrastructuurknelpunten bij groeiende economie, zoals volle elektriciteitsnet en wegen.

Kennismigranten die naar Nederland komen om te werken zijn van toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Het is dan ook aan de overheid om ervoor te zorgen dat Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats blijft voor hen. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, in het televisieprogramma Buitenhof.

Topman ASML

Knot reageerde daar op vragen over uitspraken van topman Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML. Wennink heeft zijn zorgen geuit over stemmen in politiek Den Haag om het aantal arbeidsmigranten naar Nederland te beperken. Het bedrijf is namelijk gebaat bij voldoende gekwalificeerde mensen die niet alleen uit Nederland afkomstig zijn.

Lees ook: ASML's exportdilemma: Druk Amerikanen op leveringen – FM.nl – Financieel Management (financieel-management.nl)

Levering bovengemiddelde groei

Volgens Knot leveren kennismigranten "bovengemiddelde groei op voor onze economie en onze welvaart". "Het laatste wat we moeten doen, is met onze rug naar Europa gaan staan. Wij profiteren als geen ander van Europese integratie en de integratie uit landen buiten Europa. We moeten niet de kip met de gouden eieren gaan slachten", aldus de centralebankpresident.

Lees ook: Mkb in metaalsector kampt met vol stroomnet (cfo.nl)

Gevolgen groeiende economie

Waar de overheid volgens hem wel kritisch naar moet kijken, zijn de gevolgen van een groeiende economie. Hij verwees daarbij onder meer naar het volle elektriciteitsnet, het volle wegennet en de stikstofruimte. Daar zitten de knelpunten, aldus Knot. "Het kabinet moet zich erop richten die weg te werken."

(ANP)

Gerelateerde artikelen