Nieuwe plannen van Europese Commissie tegen klimaatverandering

De Europese Commissie komt vandaag met een stapel plannen om de klimaatverandering te beteugelen. Een belangrijke dag voor Frans Timmermans, de tweede man van de commissie, die klimaat onder zijn hoede heeft.

De Nederlandse Eurocommissaris presenteert een reusachtig pakket maatregelen dat grote gevolgen zal hebben voor bedrijven en burgers. Daar ontkomt de EU niet aan, nu zij heeft vastgelegd de CO2-uitstoot de komende jaren sneller terug te dringen om in 2050 helemaal 'klimaatneutraal' te kunnen zijn.

Om mensen te prikkelen zich duurzamer te gedragen, moet voor veel CO2-uitstoot een prijs worden betaald, blijkt uit het deel van Timmermans' plannen dat al is uitgelekt. Zo moeten ook voor vervoer en gebouwen voortaan uitstootrechten worden gekocht. De energierekening gaat omhoog en fossiele centrales maken plaats voor bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Tanken wordt duurder en brandstofauto's moeten binnen vijftien jaar in de showroom wijken voor stekkerauto's. En de lucht- en scheepvaart moeten meer betalen voor hun CO2-uitstoot.

Een deel van de opbrengst zou de commissie willen gebruiken om burgers te helpen bijvoorbeeld een elektrische auto te kopen of hun huis te isoleren. Dat moet voorkomen dat de rekening voor de overgang naar een klimaatvriendelijker economie naar de mensen gaat die dat moeilijk kunnen opbrengen.

De EU-landen en het Europees Parlement moeten de plannen goedkeuren. Dat zal nog jaren onderhandelen vergen, terwijl de klok tikt. De commissie hoopt dat bedrijven en burgers hun gedrag vast aanpassen als ze straks de veranderingen zien opdoemen.