Overheid investeert in MKB Beurs NPEX

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft een lening van 1 miljoen euro toegekend aan NPEX, de Nederlandse MKB beurs. De minister hield er op 8 mei een toespraak ter ere van het vijfjarig bestaan van de beurs die zich als doel heeft gesteld om MKB bedrijven en beleggers bij elkaar te brengen.

Volgens minister Henk Kamp is het MKB de motor van onze economie. “Financiering van hun groeiplannen is cruciaal voor Nederlandse welvaart en werkgelegenheid. Nu het in deze tijd voor veel MKBers lastig is om bij banken financiering te krijgen, zijn alternatieven vormen van financiering nodig. NPEX speelt in op die behoefte. “

Uit het eind april gepubliceerde Bank Lending Survey van de ECB, blijkt dat er vrijwel geen verandering is in het beschikbare krediet voor het gehele bedrijfsleven in de eurozone. De vraag naar krediet is echter wel aangetrokken.

NPX 

De digitale effectenbeurs NPEX faciliteert de handel tussen bedrijven en fondsen enerzijds en beleggers anderzijds. Er wordt rechtstreeks gehandeld, zonder tussenkomst van andere partijen.

De beurs is gericht op het midden en klein-bedrijf die via de beurs aandelen of obligaties kunnen uitgeven. De beurs maakte bovendien bekend dat het binnenkort twee nieuwe bedrijven verwelkomt.

Fastned, dat bouwt aan een landelijk netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s, krijgt een eerste beursnotering (IPO) en semiconductorbedrijf RoodMicrotec krijgt er een notering van een obligatielening (IBO). 

Gerelateerde artikelen