Pensioenperikelen: dit jaar misschien geen indexatie

De pensioenfondsen hebben in 2022 kunnen indexeren. Dit jaar misschien niet.

Er is 'stress' in pensioenland, zegt actuaris Agnes Joseph van Achmea in De Telegraaf, "stress omdat het de vraag is of de koopkracht kan worden bijgehouden. En die stress ligt vooral bij de deelnemers."

In 2022 zag dat er nog anders uit, toen de ene indexatie op de andere volgde: sommige fondsen deelden zelfs meer dan tien procent uit. Volgens Joseph gaven pensioenfondsen hiermee meteen het signaal af dat het goed is om over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel, de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp). "Want fondsen die invaren, mogen gebruikmaken van de aangepaste rekenregels en dus indexeren bij een dekkingsgraad met de ondergrens van 105 in plaats van 110 procent."

Zo gaf ABP per 1 januari een verhoging van 11,96 procent (na al een indexatie van 2,39 procent eerder in het jaar) en PFZW van in totaal 8,7 procent en PME van 6,2 procent. De inflatie was ongekend hoog, dus indexaties waren welkom. Of het verstandig was, is een tweede. Joseph weet het niet. "Ze hadden ook al lang niét geïndexeerd, terwijl ze natuurlijk op aarde zijn om de koopkracht te corrigeren als het kan."