Petra van den Broek (SPIE Nederland): “Het is fijn als niet ieder kabinet opnieuw de regels omgooit waar je als CFO je strategie op baseert.”
Vandaag Prinsjesdag, over twee maanden Tweede Kamer verkiezingen. Maar wat wil de CFO nu eigenlijk van de politiek? Deze week Petra van den Broek, CFO van SPIE Nederland, met wie binnenkort een groot interview te lezen is op CFO.nl (word hier gratis online lid van CFO.nl).
"Persoonlijk zou ik graag wat meer daadkracht en duidelijkheid willen van het nieuwe kabinet, misschien wel van de overheid en politiek in het algemeen. Je bent als CFO bezig met een langere termijn. Het is fijn als niet ieder kabinet de regels omgooit waar je als CFO je strategie op baseert. Waar wij tegenaankopen in onze werkgebieden: de installatie en bouwsector is vooral vertraging. Maar ook op andere terreinen zie je bottlenecks. We willen verduurzamen. Iedereen wil elektrische auto’s. Maar de infrastructuur is er niet. We moeten verder met de energietransitie, maar netbeheerders van Energie kunnen niet vooruit, want ze krijgen geen vergunningen.
Soms lijkt het wel een kringetje waar we maar niet uitkomen. Dus wat mij betreft komt er snel meer duidelijkheid op een aantal gebieden: hoe gaan we verder in de bouw? Hoe gaan we verder met het platteland en het boerenbedrijf? Wat vragen we van de verschillende sectoren op het gebied van CO2 reductie?"
Wispelturige kiezer
"Vandaag is het Prinsjesdag, het oude kabinet neemt afscheid maar over twee maanden zijn er weer nieuwe verkiezingen. Iedere keer zit het bedrijfsleven weer te kijken: wat voor kabinet komt er nu weer? Worden bestaande milieudoelen weer afgezwakt? Of gehandhaafd?
Ik heb persoonlijk liever een politiek en bestuur dat duidelijk is, het verhaal overtuigend verdedigt en strak koers houdt, dan een politiek die al naar gelang de laatste peiling, opeens weer een andere richting uitgaat. Daar kunnen we geen strategie op maken. Om eerlijk te zeggen kijken wij daar wel met enige somberheid naar. Het komt natuurlijk ook door de wispelturige kiezer, die de ene keer in meerderheid kiest voor partijen met elkaar willen vergroenen om de toekomst van onze kinderen veilig te stellen, maar zodra dat vergroenen geld kost, weer in verzet komt. Partijen zijn dan weer bang om stemmen te verliezen en laten hun beleid weer vieren."
Leiderschap
"Goed, ‘groen’ is ook echt onze missie, misschien geldt het niet voor alle bedrijven. Maar toch denk ik dat het bedrijfsleven, in het algemeen, vooral gebaat is bij duidelijkheid en strakke, intelligente beleidslijnen die langer meegaan dan vier jaar. Mijn angst is dat die niet komen. Dat het weer eindeloos polderen wordt, of beter gezegd, touwtrekken en armpje drukken. Dat investeringen worden tegengehouden. Met de verduurzaming komen we dan ook niet verder.
Leiderschap, dat hebben we nodig. Mensen laten meedenken en praten, belangen afwegen, maar dan ook tegen de achtergrond van iets dat we algemeen belang noemen. En dan wel echt een besluit durven nemen en daar voor staan. Misschien is een kiesdrempel naar Duits model een idee om de politieke versplintering tegen te gaan. Er zitten nu 21 partijen in de Tweede Kamer, waarvan zeven eenmansfracties en vijf partijen met minder dan drie zetels. Nu zijn dat dat voor het merendeel afsplitsingen, maar toch. Al die splinters moeten zich profileren ten koste van de andere partijen, bedelen om de stem van de kiezer. Dus ieder beleidspunt dat voor ligt, daar proberen meer dan twintig partijen een partijpolitiek strijdpunt van te maken en ieder smaldeel naar de mond te praten. Dat zuigt zoveel energie uit de besluitvorming. En beter beleid levert het zelden op."