Renier Vree, CFO van Nouryon, is overleden

Renier Vree, de voormalige CFO van Arcadis en huidige CFO van speciaalchemiebedrijf Nouryon, is plotseling overleden.

Renier Vree, Executive Vice President en CFO van Nouryon, is op dinsdag 27 juni onverwachts overleden. Dat meldt het speciaalchemiebedrijf op de eigen website. De doodsoorzaak van Vree is niet bekendgemaakt. 

Renier Vree was sinds de afsplitsing in 2018 van AkzoNobel bij het bedrijf betrokken. Als CFO bouwde hij de afgelopen jaren aan de verdere verzelfstandiging en uitbouw van Nouryon tot een wereldwijde leider in speciale chemicaliën.

Op de website dankt CEO Charlie Shaver de inzet van Renier Vree en wenst zijn familie alle sterkte: "De focus van het bedrijf ligt op het ondersteunen van zijn familie en team en onze gedachten en gebeden zijn bij hen in deze verdrietige tijd."

Sander Bovee, Vice President Control en Treasury, zal tijdelijk de taken van Vree overnemen middels een team van financieel specialisten dat toezicht zal houden op de financiële activiteiten van het bedrijf.

Topcarrière in Finance
Na het afronden van zijn opleiding tot registercontroller aan de Vrije Universiteit Amsterdam begon Renier Vree begon zijn carrière bij Philips in 1987 waarin hij verschillende financiële functies doorliep. In 1999 werd hij CFO van Philips Lighting in Azië en tussen 2004 en 2010 was hij CFO van de volledige Philips Lighting divisie. 

Tot zijn komst naar Nouryon was Vree acht jaar werkzaam als CFO bij het beursgenoteerde ontwerp- en ingenieursbureau Arcadis. Hij vervulde bij dit bedrijf ook enige tijd op interimbasis de rol van CEO. Buiten Nouryon bezette Vree ook een zetel in de raad van bestuur van het Amersfoortse chemiebedrijf Nobian. Tevens was hij voorzitter van de commissie 'Toekomstige rol van de CFO' bij de Vereniging van Register Controllers (VRC) in Nederland.

CFO Special Achievement Award 2015
Renier Vree was tevens gewaardeerd lid van onze CFO Community. Onlangs was hij nog aanwezig op de jaarlijkse CFO Day 2023, in Huis ter Duin. Daar deelde hij in verschillende bijeenkomsten zijn waardevolle inzichten als financieel bestuurder. In 2015 kreeg Renier Vree – toen nog CFO van Arcadis – een CFO Special Achievement Award uitgereikt. Hij kreeg deze onderscheiding onder meer vanwege zijn bijdrage aan de omvangrijke overnames van het ingenieursbureau en de succesvolle integraties van deze bedrijven. 

Op de CFO Day 2015 waarop Vree de award kreeg uitgereikt vertelde Harrie Noy, oud-CEO van Arcadis, waarom hij zo graag met Vree heeft samengewerkt. "Hij heeft een uitstekend gevoel voor strategie, terwijl hij ook de financiele randvoorwaarden schept. Een bijzondere prestatie is dat hij een acquisite in Azie die in het slop was geraakt eigenhandig op de rails heeft gekregen. Hij is ook een prima communicator zowel intern en extern, en hij weet de waarden van Arcadis prima voor het voetlicht te brengen met overtuigingskracht."

Renier Vree werd 59 jaar oud.