Roeland Tjebbes stapt in als CFO bij ForFarmers

Veevoederbedrijf ForFarmers haalt met Roeland Tjebbes een nieuwe financiële topman binnenboord. Hij start in april 2020 met een ambitieuze agenda.

De voordracht van Roeland Tjebbes (50) werd op 25 november door ForFarmers bekend gemaakt. De nieuwe financiële topman is nu nog CFO van zuivelconcern Hoogwegt Groep en lid van de raad van commissarissen van Royal Koopmans. 

Met de nieuwe CFO haalt ForFarmers een topman in huis die kan bogen op ruime ervaring in de voeding- en zuivelsector, opgedaan bij onder andere bij diervoedingsbedrijf Nutreco. Verder werkte Tjebbes bij zalmkwekerij Marine Harvest en bij Royal A-Ware. Na een jaar als financieel directeur bij VION Food werd hij CFO van Hoogwegt Groep. 

Expertise op het vlak van grondstoffen-inkoop 

Hij was bij dit internationaal opererend bedrijf in de marketing, verkoop en distributie van zuivelproducten verantwoordelijk voor finance en IT. Volgens beursanalisten zal vooral zijn expertise op het vlak van grondstoffen-inkoop van grote waarde zijn voor ForFarmers. De huidige financieel bestuurder, Arnout Traas, maakte in juni bekend zich niet beschikbaar te stellen voor verlenging van zijn termijn. 

Met 27.000 werknemers en een omzet 2,4 miljard euro in 2018 is ForFarmers een belangrijke speler in de Nederlandse agro-business. De beursgenoteerde veevoederfabrikant is Europees marktleider en ook actief in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen. 

Pijlers van het concern zijn veevoederfabrieken en handelsfirma's die voer leveren voor runderen, varkens en pluimvee aan boeren in genoemde landen. ForFarmers heeft 42 productielocaties en een hoofdvestiging in het Gelderse Lochem.

Concentratie en continue schaalvergroting 

ForFarmers is het resultaat van concentratie en continue schaalvergroting, die aan het begin van de 20e eeuw startte met het samengaan van lokale coöperaties van boeren. In 2006 werd het conglomeraat tevens actief buiten Nederland en introduceerde de huidige naam voor de commerciële activiteiten. 

Dan volgt een reeks overnames die tot op heden voortduurt, waaronder Hendrix (2011), het Britse BOCM PAULS (2012) en Vleuten-Steijn Voeders (2016) en het Poolse Tasomix (2018). De beursnotering heeft ForFarmers sinds 2016. De boeren blijven via de coöperatie de grootste aandeelhouder.

30 procent van de beurswaarde verdampt 

Tjebbes komt het concern versterken in een uitdagende periode. Zo daalt de beurskoers van ForFarmers al een tijd gestaag. Sinds begin dit jaar verdampte 30 procent van de beurswaarde. De oorzaak ligt in prijsschommelingen op de grondstoffenmarkt.

Onlangs verlaagde KBC Securities het beleggingsadvies voor ForFarmers van accumulate naar hold. De bank acht de kans steeds groter dat de Afrikaanse varkenspest de varkenssector in Europa grote klappen kan toebrengen.
 
Een miscalculatie was toen ForFarmers vorig jaar de inkoopcontracten voor grondstoffen zoals graan voor vijf maanden vastlegde. Op dat moment waren de prijzen nog hoog na een extreem droge zomer en geluiden over een Russische inkoopstop. Deze bleef uit en de prijzen daalden weer scherp, waarop ForFarmers niet kon reageren.

Droge zomer en lage waterstand 

Daarbij had ForFarmers om een andere reden ook last van de droge zomer van 2018. Door de zeldzaam lage waterstand konden de vrachtschepen die grondstoffen aanleveren via de rivier de IJssel minder zwaar beladen worden. 

Op dit moment zullen ze zich op het hoofdkantoor in Lochem druk maken over een nieuw probleem: de onzekerheid rond de stikstof-maatregelen. Mocht de veestapel moeten inkrimpen, dan zou dat ook voor ForFarmers een probleem betekenen. Bijna de helft van de omzet komt uit Nederland. 

Dan is er nog het risico op een harde Brexit, die de veevoederproducent hoofdpijn baart (het VK is goed voor een kwart van de groepsomzet). Maar ForFarmers zit intussen niet stil: zo was er de expansie naar Polen en wordt gewerkt aan het realiseren van efficiëntiewinsten. 

Kostenbasis van de organisatie verlaagd 

Beurswijzer.nl meldt dat ForFarmers voor de middellange termijn optimistisch blijft; doel is om de onderliggende EBITDA jaarlijks met gemiddeld 5% te laten stijgen. Dit en volgend jaar wordt de kostenbasis van de organisatie verlaagd en gestreefd naar efficiëntiewinsten. 

Lichtpunt is verder dat door de groeiende wereldbevolking de vraag naar vlees, eieren en zuivelproducten de komende decennia zal stijgen. ForFarmers investeert fors in technologie en digitalisering, met o.a. een eigen onderzoekscentrum. Het bedrijf wil ook diensten leveren aan veehouders om een hoger rendement te combineren met verduurzaming. 

En om in de geambieerde schaalgrootte te investeren deed het management in 2018 alweer vier overnames. Toch is het bedrijf relatief schuldenvrij en wist het een nieuwe kredietfaciliteit te onderhandelen onder gunstiger voorwaarden. Overnames dan wel een optimalisering van de balans behoren in 2020 tot de mogelijkheden. 

Voordracht nog goed te keuren 

Tjebbes heeft echter nog even de tijd om zich daarin te verdiepen. Zijn voordracht als lid van de raad van bestuur moet op 24 april 2020 door de algemene vergadering van aandeelhouders worden goedgekeurd. De benoeming geldt voor een termijn van 4 jaar.