Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto’s te voorkomen

China vs EU - geopolitiek
Europese Commissie dreigt met heffingen tussen de 17,4 en 38,1%.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto’s kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als “de juiste aanpak”.

De bondskanselier verwacht dat het geschil tegen het einde van de maand opgelost kan zijn als alles volgens plan verloopt.

De Europese Commissie zei woensdag dat China oneerlijke concurrentie bedrijft door eigen fabrikanten te subsidiëren. Als daaraan niets verandert, komen er vanaf 4 juli extra heffingen tot ruim 38 procent. Volgens de Duitse regering dreigt de EU hierdoor echter in een handelsoorlog verwikkeld te raken met China. Dat land is een zeer belangrijke afzetmarkt voor Duitsland. Voor Duitse automerken als Mercedes-Benz en BMW is China de belangrijkste markt.

Lees ook: Duitse minister: handelsoorlog China dreigt door EU-heffingen – CFO

Brussel 

China maande Brussel eerder deze week de importheffingen op Chinese elektrische auto’s te herzien en niet verder in de “verkeerde richting” te gaan. “China en de EU hebben het meeste baat bij samenwerking op het gebied van belangrijke economische en handelskwesties. Het is te hopen dat de EU nog eens goed nadenkt”, aldus Beijing.

Waarschuwing Duitse transportminister

De Duitse transportminister Volker Wissing waarschuwde onlangs dat de Europese heffingen Duitse bedrijven die zakendoen in China zullen raken. Volgens hem moeten Europese auto’s juist goedkoper worden door meer concurrentie, open markten en veel betere bedrijfsomstandigheden in de EU, niet door handelsoorlogen en het afschermen van markten.

Gerelateerde artikelen