“Slaap is meest onderschatte issue leiders”

Leiders besteden vaak te weinig aandacht aan hun eigen welzijn, vindt PSV-directeur Toon Gerbrands. 

Drie maal per week gaat Toon Gerbrands hardlopen. Het is een vaste prik in zijn agenda. Dit soort momenten gebruikt hij om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. Deze sessies zijn dan ook heilig voor hem.

Vijftien jaar geleden wisselde Gerbrands een plek langs het veld als succesvol volleybalcoach in voor een bestuurszetel. Na jarenlang algemeen directeur te zijn geweest bij AZ, bekleedt hij sinds 2014 diezelfde positie bij topclub PSV. Gerbrands heeft uitgesproken ideeën over leiderschap en het managen van organisaties. Ideeën die hij graag deelt. Hij schreef inmiddels al zeven boeken over coaching en management. Zijn laatste boek, ‘Mijn Stijl’, verscheen maart vorig jaar en draait om leiderschap.  

Empathie noemt de algemeen directeur één van de belangrijkste eigenschappen van leiderschap. Het zorgt voor binding en voor het gevoel van veiligheid in organisaties. Hij vindt dat leiders meer aandacht zouden moeten schenken voor hun medewerkers: “Het is voor mij honderd procent zeker dat leiders in het bedrijfsleven te weinig aandacht schenken aan hun personeel. Daar valt nog veel winst te boeken.” 

“Betere beslissing uitgeruste manager”

Maar naast aandacht voor het personeel, benadrukt Gerbrands ook het belang van aandacht voor de leider zelf. Het kan de prestaties ten goede komen. “Mensen kicken op een werkweek van 70 of 80 uur. Met het oog op de prestaties vind ik dat geen plus.” Het verbaast hem hoe belangrijke voorwaarden om te presteren genegeerd worden: “Iedereen is het met me eens als ik zeg dat een uitgeruste manager betere beslissingen neemt dan een vermoeide. Met een uur minder nachtrust gaat de productiviteit met 15 procent omlaag. Toch weet iedereen wel het merk van de beste auto te noemen, maar kent niemand het merk van het beste matras. Dat is toch raar? Slaap is het meest onderschatte issue voor leiders.”

Wie coacht de coach?

Of denk eens aan mentale begeleiding. Wie coacht de coach?, vraagt Gerbrands zich af. “In gesprekken met leiders, lijkt het alsof iedereen coaching nodig heeft, behalve zijzelf. Het is lastig voor een leider, want wie gaat, hem of haar vertellen dat iets niet klopt. Naar wie moet een leider zich kwetsbaar opstellen? Toch vereist een topsportcultuur dat direct duidelijk wordt wanneer een leider tekort schiet. Zeker bij PSV, dat constant onder een vergrootglas ligt.” Zelf doet Gerbrands een aantal keer per jaar een etentje met een groep van vertrouwelingen, waarin het eigen functioneren besproken kan worden.

Lees hier een uitgebreide versie van het interview met Toon Gerbrands in CFO Magazine terug. 

Toon Gerbrands is spreker op het Leadership in Finance Summit, woensdag 18 april in Spant!, Bussum. Kijk hier voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen