Verbondenheid begint bij duidelijkheid en duidelijkheid begint aan de top

CFO DAY 2019 - "Ik werd naar Sarajevo gestuurd met de missie: creëer met een team van zes man een positie en observeer wat kritische Servische stellingen zijn." De zaal luistert gespannen naar kolonel Jan ten Hove van het Korps Mariniers.

Deze sessie werd gefaciliteerd door Comarch

“Niet iedereen was gespecialiseerd. We moesten taken nog beter dan anders verdelen en iedereen eigenaar maken. De uitdaging was: hoe gaan we onze missie uitvoeren? Maar daarin had ik de vrijheid."

Lees ook: CFO Day 2019: Hypertransparantie de norm
En bekijk:
De foto's van CFO Day 2019

Ten Hove vertelt een hoop anekdotes, maar ze hebben niet allemaal dezelfde intensiteit. "Vorige week op Hemelvaartsdag kwam mijn vrouw op het briljante idee om te gaan shoppen. We gingen winkel in, winkel uit. Winkel in, winkel uit. Vervolgens pakten we een terrasje en ik fleurde helemaal op. Daarna vervolgde het ritueel zich."

"Aan het eind van de dag vroeg mijn vrouw: is er iets? Vond je het niet heel leuk? Ik zei: mwah. Zij: "Maar we hadden het toch heel gezellig samen?" Ik zei: "Maar we hebben niets gekocht!" Ze hadden wel afgesproken ‘wat’ de dag zou worden, maar dachten verschillend over het ‘waarom’.

Mission Command

Of zijn anekdote van het werk dat hij deed voor bedrijven als Kenya Airways, Walmart, Bacardi, Grohe en de BBC. Het was hier zijn taak om op elk niveau te bepalen wat de taak van elk individu was in relatie tot het doel van het team.

Elk team heeft een gezamenlijk doel nodig.

Hij gebruikte hiervoor Mission Command, een methodiek waarvan de kracht volgens hem ligt in de eenvoud. Het gaat daarbij om het ‘wat’ en het ‘waarom’, daarover moet duidelijkheid zijn bij de teamleden. Het ‘hoe’ moet aan het individu, de specialist, overgelaten worden.

"Elk team heeft een gezamenlijk doel nodig", zegt Ten Hove. Het wat en het waarom vormen het narratief en dat is volgens Ten Hove essentieel in het meenemen van een team. "Houd het daarbij simpel. Je moet de missie in één zin zien te krijgen."

Verbondenheid

Bij bedrijven suggereert hij vaak dat de teamleden hun missie op een post-it schrijven. "Dan zeggen ze: 'Jan, voor ons is dit allemaal al duidelijk.' En vervolgens staat er op alle post-its iets anders."

"Een enorm gevoel van onderlinge verbondenheid begint bij duidelijkheid en duidelijkheid begint aan de top.

Het team waarmee Ten Hove in Sarajevo was, wilde later weer samenkomen in Twente. "Ik zei: dat is goed. Maar laten we checken hoe het met de verbondenheid staat." De score was een 9,8.