VN-chef: wereld slaagt er niet in ontwikkeling AI bij te houden

"Verenigd, aanhoudend en mondiaal" antwoord nodig.

De wereld slaagt er niet in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) bij te houden en dat brengt "mogelijke negatieve langetermijngevolgen" met zich mee. Dat zei de VN-secretaris-generaal António Guterres op de eerste veiligheidsconferentie voor AI (AI Safety Summit) die deze week plaatsvond in Londen.

"Verenigd, aanhoudend en mondiaal" 

Guterres riep op tot een "verenigd, aanhoudend en mondiaal" antwoord op AI om de mogelijke schadelijke effecten ervan te minimaliseren. Hij pleit er onder meer voor om een passage over kunstmatige intelligentie toe te voegen aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN.

Lees ook: Hoe AI binnen de financiële wereld toegepast kan worden (cfo.nl)

Zonder een gezamenlijk antwoord op de komst van AI zal de technologie leiden tot grotere ongelijkheid in de wereld, waarschuwt Guterres. Hij verwijst onder meer naar het verdwijnen van banen.

Sunak 

Ook de Britse premier Rishi Sunak, gastheer van de top, voorspelt dat de technologie de maatschappij drastisch zal veranderen. Hij zei dat "de wereld de risico's moet aanpakken om de kansen van AI te kunnen benutten". Sunak kondigde ook een overeenkomst aan tussen overheden en techbedrijven om AI-modellen voortaan te testen voordat ze aan het publiek beschikbaar worden gesteld.

Lees ook: AI zaait onzekerheid bij executives over baanbehoud (cfo.nl)

De conferentie, de eerste in zijn soort, werd bijgewoond door politieke kopstukken en bedrijfsleiders. Onder anderen EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen, Amerikaans vicepresident Kamala Harris en X-topman Elon Musk waren aanwezig.

(ANP)

Gerelateerde artikelen