AI zaait onzekerheid bij executives over baanbehoud

AI zowel een zegen als angstgegner binnen Corporate Finance.

Artifical Intelligence (AI) wordt zowel als een zegen als een angstgegner beschouwd en zal ongetwijfeld grote gevolgen hebben op diverse gebieden van Corporate Finance, zo meldt cfo.com. Uit een recente enquête onder 800 C-level executives door edX en Workplace Intelligence blijkt dat bijna de helft van de vaardigheden die momenteel binnen hun bedrijven bestaan, binnen twee jaar mogelijk overbodig zijn. Ook geloven zij dat werknemers niet voorbereid zijn op de toekomst van werk en 87% heeft moeite om talent met AI-vaardigheden te vinden.

Executives en AI

Executives maken zich niet alleen zorgen over hun werknemers maar ook over hun eigen rol. Uit de enquete blijkt dat bijna de helft (49%) van de ondervraagden denkt dat AI hun banen grotendeels of volledig kan overnemen. Een groot deel van de executives (79%) is bezorgd dat zij zonder verbetering in AI-vaardigheden ook niet voorbereid zullen zijn op de toekomst van werk.

Lees ook: 3 aandachtspunten voor bedrijven die AI willen gebruiken (businessinsider.nl)

Ondanks praktische overwegingen over de integratie van AI, voelt meer dan de helft van de ondervraagde executives zich overweldigd door de integratie van AI met bestaande technologie (57%). Veel executives kijken echter uit naar de implementatie van AI om hun werklast te verminderen. Bijna twee derde (65%) zou willen dat AI sommige van hun taken overneemt, zelfs als dat een vermindering van hun compensatie zou betekenen.

Jeugdig Enthousiasme

Generatie Z, de jongste demografische groep op de werkvloer, benadert AI mogelijk anders dan hun oudere collega's. Volgens de enquête leren veel leden van Generatie Z "in het geheim" AI-vaardigheden in de hoop een concurrentievoordeel te behalen. Meer dan de helft van de ondervraagde Gen Z-werknemers gebruikt AI om meerdere fulltime banen te hebben (61%) en parttime te werken voor een ander bedrijf (57%).

Lees ook: Onderzoek (deel II): 'Bijna 69% van bedrijven in VS gebruikt Ai' – FM.nl – Financieel Management (financieel-management.nl)

Werknemers en AI

De meeste executives zijn echter niet bijzonder bezorgd over de verdeeldheid in de aandacht van werknemers. Om werknemers aan te moedigen meer te leren over AI, staan de meeste executives (82%) positief tegenover werknemers die rollen op zich nemen die AI bij andere bedrijven gebruiken. Bijna drie kwart (74%) van de deelnemende executives vindt dat werknemers die vaardig worden in AI vaker gepromoveerd zouden moeten worden, terwijl 83% vindt dat zulke werknemers meer betaald zouden moeten krijgen.

Echter, zegt slechts 24% van de 800 ondervraagde kenniswerkers buiten het management bestaande bedrijfsprogramma's te gebruiken om AI-vaardigheden te leren.

 

Gerelateerde artikelen