VNO-NCW: Nederland moet geen afwijkend accountantsregime hanteren

VNO-VCW dringt er in een brief aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op aan dat Nederland niet een strenger accountantsregime gaat hanteren dan andere EU-lidstaten. In de brief wijst de ondernemingsorganisatie op twee fricties van de Nederlandse wet met de Europese accountantspraktijk die in verband met een gewenst gelijk Europees speelveld oplossing behoeven.

‘In de eerste plaats laat de EU-verordening toe dat ondernemingen de 10-jaars roulatietermijn eenmalig kunnen verlengen met 10 jaar wanneer zij de accountantscontrole tussentijds aanbesteden, of 14 jaar wanneer zij een tweede accountantsorganisatie hebben aangesteld en er sprake is van een zgn. joint-audit. In EU-landen als Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is voorgesteld de verlenging met 10 jaar bij tussentijds aanbesteden in te voeren. Wanneer deze mogelijkheid in Nederland ook zou bestaan, heeft dit voor grote, internationaal opererende ondernemingen ook als voordeel dat de keuze tussen verschillende accountantsorganisaties groter wordt dan nu het geval is. Zoals VNO-NCW al eerder heeft gesignaleerd, wordt daarmee in voorkomende gevallen de mededinging op de accountantsmarkt vergroot,’ aldus VNO-NCW.

Het tweede punt dat de ondernemingsorganisatie aankaart is het feit dat ondernemingen in andere EU-landen onder de EU-verordening adviesdiensten van hun controlerend accountants mogen afnemen die onder de Nederlandse wet verboden zijn. Volgens VNO-NCW is Nederland in Europa het enige land dat hier een eigen koers vaart door vrijwel elke adviesdienst door de eigen controlerend accountant te verbieden.

VNO-NCW: ‘ De strengere Nederlandse eisen hebben geleid tot inefficiënties in de bedrijfsvoering van ondernemingen en daarmee tot extra kosten. Aansluiting bij het in de EU-Verordening geformuleerde systeem door middel van een lijst van verboden diensten voorkomt dat. Nu duidelijk is hoe de Nederlandse praktijk zich op deze punten verhoudt tot de Europese praktijk en de Nederlandse wetgever gekozen heeft voor een afwijkende uitwerking in vergelijking met andere Europese landen, zonder dat daar een aantoonbare noodzaak voor is en zonder dat dit tot evidente voordelen leidt, vinden wij dat de Nederlandse wet op deze punten aanpassing behoeft.’

Volgens de ondernemers is het concurrentievermogen van Nederlandse ondernemingen ermee gediend dat ook voor diensten van accountants een gelijk speelveld bestaat. ‘Het door Nederland hanteren van afwijkende regels dan die gelden in andere EU-lidstaten leidt tot onnodig hogere lasten voor Nederlandse ondernemingen ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten.’

• Brief VNO-NCW