Weer minder faillissementen

Er werden afgelopen maand 209 faillissementen uitgesproken, tegen 166 in maart 2022.

Volgens cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er afgelopen maand 209 faillissementen uitgesproken, tegen 166 in maart 2022. Op jaarbasis is dus sprake van een stijging van 26 procent. Het aantal faillissementen is in maart wel lager dan in februari, toen er 278 faillissementen werden uitgesproken.

Daarmee lijkt de periode met weinig bankroeten die begon tijdens de coronapandemie nog steeds niet echt ten einde.

Na augustus vorig jaar is het aantal faillissementen wel vier maanden op rij gestegen tot het hoogste niveau na mei 2020. Maar in de daarop volgende maanden ging het aantal faillissementen weer op en neer, zonder dat het CBS er een duidelijke lijn in kan ontdekken.

De gemelde CBS-cijfers zijn wel gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen. Veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er de ene maand meer dan in de andere maand.

Dat het aantal faillissementen tijdens corona vrij beperkt was had onder andere te maken met de coronasteun vanuit het kabinet waardoor ook bedrijven die in de basis niet gezond waren overeind konden blijven. Inmiddels worden bedrijven niet meer vooral geplaagd door corona, maar door het flinke oplopen van de energieprijzen en de hoge inflatie in het algemeen. Daarvoor heeft de overheid eveneens steun opgetuigd.

Mogelijk dat het aantal bankroeten later dit jaar wel hard gaat oplopen. Kredietverzekeraar Atradius voorspelde onlangs in een rapport dat Nederland dit jaar te maken krijgt met fiks meer faillissementen dan vorig jaar.