Verloopt de nominatieprocedure van de M&A Awards wel eerlijk?

Winnaars, verliezers, blije gezichten, trieste gezichten, euforie, verslagenheid. De uitslag van de M&A Awards roept nogal wat op bij dealmakers. Dat is zeker. Maar hoe serieus moeten we de uitslag eigenlijk nemen?

Op 15 december vieren Nederlandse M&A-professionals met elkaar de jaarlijkse afsluiting van het dealseizoen. Ook de begeerde Awards worden dan weer uitgereikt aan de meest bijzondere deals en de beste dealmakers. Er staat veel op het spel. Een trofee 'Best M&A Advisor 2016' in een pitch naar de klant, kan net het verschil maken in het binnenslepen van een grote transactie. 

Bovendien is erkenning van vakgenoten iets waar uiteindelijk iedere beroepsprofessional het voor doet. Dat geldt niet alleen voor journalisten (Pulitzer), acteurs (Oscars) en muzikanten (Grammy's), maar zeker ook voor dealmakers (M&A Awards). Zo zag Al Pacino er bijvoorbeeld uit (foto rechts) toen hij won. Hij heeft er ook wel eens anders bij gestaan. Neem het uw collega dus niet kwalijk als die na een meervoudige winreeks dit jaar geen prijs pakt. Teleurstelling hoort erbij. 

De redactie van de M&A Community is zich bewust van de lading die het prijzenspektakel draagt. Daar zijn we trots op. Echter, links en rechts horen wij helaas wel eens geruchten dat de Awards middels natte vingerwerk worden uitgedeeld. Of nog erger: te koop zijn. 

Hmm … 

Hoewel wij nog nooit direct geldbedragen aangeboden hebben gekregen (daar zijn jullie toch een beetje te Nederlands voor), heeft er inderdaad wel eens een Aston Martin voor de deur gestaan. Toch maakt dat de Awards niet meteen zo onbetrouwbaar als een gemiddelde Italiaanse belastingaangifte. Die Aston Martin is namelijk netjes teruggebracht naar de garage. 

Toegegeven, een gebrek aan commercieel inzicht is er bij de firma Alex van Groningen niet. Vanwege de hoge vraag naar gereserveerde tafeltjes, gaat meneer Van Groningen voor de meest rekbare vorm in de prijselasticiteit  En als er via een nieuwe Award, meer tafels kunnen worden verkocht, zullen wij dat zeker niet laten. Mits deze categorie natuurlijk binnen de M&A-wereld een serieuze vertegenwoordiging kent. 

Maar corrupt zijn we niet. De procedure van de M&A Awards verloopt naar de professionaliteit en betrouwbaarheid van een Zwitsers referendum. Ten eerste kiezen 'wij' niet wie de winnaars worden. Dat doen decision makers uit het vak met het invullen van een uitgebreide enquete. De redactie telt alleen de stemmen bij elkaar op en combineert dat met de league tables. Zodoende bepaalt de markt. 

—-> Download het officiële reglement in pdf
—-> Bezoek de M&A Awards-website 
—-> Nomineer Young M&A talent 2016
—-> Nomineer Best Small Cap Deal 2016 

Het is dus niet zo dat partners eerder een prijs winnen

Ieder jaar doet notaris Aart Kolhoff een steekproef uit onze tellingen en zet uiteindelijk – als alles in orde is – zijn handtekening onder de uitslag. 

Dan nog een huishoudelijke mededeling. Wij zijn constant bezig om een zo representatief beeld te krijgen van wat volgens 'de markt' de winnaars horen te zijn van de Awards. Daarom updaten wij soms wel eens ons reglement. Hieronder de belangrijkste wijzigingen van dit jaar.

– League tables steeds belangrijker bij nominaties M& Awards
– Voor de Midmarket categorieën worden de stemmen geteld in combinatie met de league table positie op aantallen deals.  
– Stemmen van de tien grootste dealmakers (Legal advisory en M&A Advisory), gesorteerd op waarde en het bedrag van de deals volgens de MenA.nl league tables, tellen dubbel. 
– Stemmen van M&A Directors, Private Equity managers, CFO's en General Counsel, worden twee keer geteld
– De winnaar van de Award Best Transaction Support Advisor (Midmarket) wordt vanaf 2016 ook bepaald door de combinatie van stemmen en stand in de League Tables
– Download het officiële reglement in pdf

 

Bekijk ook onderstaande infografiek met het tijdsverloop van de procedure.

 

Beleef de M&A Awards 2016 met uw relaties
Wilt u ook op 15 december verzekerd zijn van een tafel of feestkaart op de M&A Awards in de Beurs van Berlage? Met een spetterend optreden van Lee Towers op het galafeest. Sluit het jaar op een stijlvolle manier af met uw team of gasten in een prachtige ambiance. Wacht niet te lang. First come, first served. Reserveer vandaag nog uw tafel of feestkaart via Overnames.nl. Vragen?  Neem gerust contact op met Ezri Joy Blaauw via eblaauw@alexvangroningen.nl of 06 4638 4782.