5 redenen waarom De Jager voor KPN een logische CEO zou zijn

CEO Maximo Ibarra van KPN stapt onverwachts op. CFO Jan Kees de Jager zou om verschillende redenen een logische opvolger zijn.

5 van die redenen op een rij.

1.  De Jager is lang CEO geweest

De Jager was mede-oprichter van ISM eCompany en had bij dit bedrijf lange tijd de CEO-rol. Zijn achtergrond is met een Bachelor of Business Administration van Nyenrode en mastertitels in economie en rechten van de Erasmus ook veel breder dan van een financial.

Lees ook: Jan Kees de Jager: CFO is de navigator voor de business

2. CFO De Jager ziet rol finance heel breed

Onder De Jager is de financefunctie bij KPN flink veranderd. In een interview in 2015 zei hij dat hij finance ziet als de navigator bij een rallywedstrijd. “De klassieke finance-functie kijkt van oudsher meer in de achteruitkijkspiegel. Als je tijdens een rally alleen op de binnenspiegel rijdt, zit je zo tegen een boom aan. Je moet proberen 90 procent van de tijd vooruit te kijken en maar 10 procent in de binnenspiegel.” Verder is de CFO verantwoordelijk voor KPN Ventures. Dit investeringsfonds is voor het telecombedrijf een belangrijk instrument om de snelle technologische veranderingen die een bedreiging voor het verdienmodel kunnen zijn bij te benen.

3. Oud-politicus De Jager kent de schijnwerpers

Een drempel waar CFO’s die CEO worden nog wel eens tegenaan lopen is dat de CEO veel meer in het centrum van de aandacht staat. Natuurlijk van investeerders en andere stakeholders, maar ook van de media. Waar de CFO toch vooral communiceert over ‘de cijfers’, moet de CEO echt het brede verhaal kunnen vertellen. Als oud-staatssecretaris en oud-minister van Financiën kent De Jager het klappen van de zweep als geen ander.

4. En de overheid

Naast zijn kabinetsfuncties en functies bij het CDA heeft De Jager ook al decennia zitting in adviesorganen. Hij zat begin deze eeuw bijvoorbeeld in het Innovatieplatform en is op dit moment voorzitter van de Economic Board Zuid Holland. Netwerk binnen de overheid en de kennis over het functioneren van de overheid zijn voor KPN van groot belang. Van hoeveel belang werd deze week nog eens duidelijk toen de bereikbaarheid van de noodnummers 112 en 0900-8844 wegviel. Meteen klonk de roep om het bestuur van KPN hierover op het matje te roepen.

5. KPN heeft snel iemand nodig

Huidig CEO Ibarra vertrekt al eind september. Hij is dus nog ruim drie maanden beschikbaar voor de overdracht. In drie maanden een CEO-profiel opstellen, een selectieproces doorlopen en een overdracht doen is in andere tijden van het jaar al lastig, dat zal in de zomerperiode helemaal moeilijk zijn. Dat is een situatie die bijna vraagt om een insider.

Naam: Jan Kees de Jager 
Geboortejaar: 1969
Nationaliteit: Nederlandse
Bedrijf: KPN
Omzet: 5,6 miljard euro (2018)
Aantal werknemers: 12.431 (2018)
Vorige functie: Directeur ISM (Innovative Solutions in Media) eCompany

Lees ook: CFO Profiel: Jan Kees de Jager
Bekijk de CFO100