ABN AMRO: hoger zorgloon gaat instellingen voordeel bieden

Begunstigt aantrekken vast personeel en beperken uitstroom.

De financiële resultaten van de zorginstellingen zullen op den duur verbeteren door hogere salarissen voor het personeel. Dat verwacht ABN AMRO op basis van een eigen analyse. "De loonstijging helpt zorginstellingen om vast personeel aan te trekken en de uitstroom naar andere sectoren te beperken", aldus de bank. Er zijn dan minder dure externe krachten nodig, terwijl er meer zorg kan worden geboden en dus een hogere omzet kan worden verkregen.

Lees ook: Kan de CFO ons zorgstelsel redden? "Bij veel zorgorganisaties is de sense of urgency nog niet voldoende om daadwerkelijk stappen te zetten."

Ook worden de wachtlijsten korter. De ontwikkeling die de bank voorziet is er wel een van de lange adem: komend jaar zullen de voordelen "beperkt zichtbaar" zijn.

Lees ook: Diederik Zijderveld, CFO Albert Schweitzer ziekenhuis: "Wij weten aan welke knoppen je moet draaien als de financiële prestaties te wensen overlaten."

Grote loonsprong

Volgend jaar maakt zorgpersoneel waarschijnlijk een grotere loonsprong dan werknemers in andere sectoren. "Deze loonstijging is hard nodig om meer zorgpersoneel aan te trekken. Het aantal openstaande vacatures in de zorg staat al een jaar lang op recordhoogte", ziet ook de bank. Begin dit jaar heeft het verzuim in de zorg al wel een daling ingezet. "De verwachting is dat deze daling volgend jaar doorzet, al is het de vraag of het niveau van voor de coronacrisis bereikt kan worden omdat het langdurig ziekteverzuim wel is toegenomen."

Loon is veruit de grootste kostenpost voor zorginstellingen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen