AI-revolutie: IMF waarschuwt voor wereldwijde werkgevolgen

Urgentie overheidshandelen voor gelijkheid en omscholing.
  • IMF-topvrouw waarschuwt dat bijna 40% van de wereldbanen in gevaar is door opkomst kunstmatige intelligentie, met risico op loondruk en toenemende ongelijkheid.
  • Rijkere landen profiteren meer van AI-voordelen, terwijl armere landen achterblijven door gebrek aan vaardigheden en infrastructuur, vergrotend ongelijkheid tussen landen.
  • Overheden moeten zich inzetten om AI-ongelijkheid te voorkomen, vangnetten te creëren en omscholing te bevorderen, terwijl bedrijven wereldwijd snel AI omarmen en banen transformeren.

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) raakt bijna vier op de tien banen ter wereld, zegt de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva. Vooral rijkere landen kunnen volgens haar profiteren van de voordelen van nieuwe technische mogelijkheden, maar krijgen ook meer te maken met de nadelen zoals een dreigende terugloop van de werkgelegenheid omdat AI werk van mensen overneemt. Ook de lonen zouden hierdoor onder druk kunnen komen te staan.

Toename ongelijkheid

De kans is groot dat AI zorgt voor meer ongelijkheid op de wereld, waarschuwt de topvrouw van de VN-organisatie. Werknemers die bijvoorbeeld minder kunnen werken door AI en daardoor een lager inkomen hebben, raken achter op de mensen die door de technologie productiever kunnen werken en meer kunnen verdienen.

Lees ook: "Artificial Intelligence in Finance: wat je moet weten".

Armere landen hebben volgens de IMF-topvrouw waarschijnlijk minder voordeel van AI. Veel van deze landen hebben daar namelijk niet de mensen met de juiste vaardigheden voor of de infrastructuur, aldus Georgieva. Daarom kan de technologie ook de ongelijkheid tussen landen vergroten.

Lees ook: "Amerikaans topman: “ChatGPT biedt finance mogelijkheden, maar ook risico’s”"

Overheden zouden zich er volgens haar voor in moeten zetten om de ongelijkheid door de opkomst van AI zoveel mogelijk te voorkomen. Landen moeten volgens haar uitgebreide vangnetten opzetten en omscholing aanbieden aan mensen die door kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld hun baan kwijt kunnen raken.

Overheidsingrepen

Steeds meer bedrijven maken in rap tempo gebruik van AI en ook daarom is het nodig dat overheden ingrijpen, volgens de Bulgaarse. Zo bouwen steeds meer techconcerns eigen chatbots. Google meldde vorige week wereldwijd honderden banen te schrappen op de afdelingen van zijn assistent, smartphones en slimme horloges en thermostaten omdat het concern meer wil investeren in het ontwikkelen van AI.

Lees ook: "Hoe CFO's en Finance Professionals AI en Machine Learning inzetten om hun processen te stroomlijnen".

Verdwijnen en opkomst nieuwe banen

Afgelopen weekend zei de topman van het grootste uitzendconcern van de wereld ook dat AI banen kan laten verdwijnen en kan zorgen voor nieuwe banen. Computers zullen veel taken overnemen van mensen, maar tegelijk raakt de wereld waarschijnlijk overspoeld met "nog meer data, nog meer manieren om naar verbanden, producten en diensten te kijken", zei topman Denis Machuel van Adecco. Daarvoor zijn ook mensen nodig, voegde hij daaraan toe.

(ANP)

Gerelateerde artikelen