CPB: Pleidooi voor btw-afschaffing verstoort overzicht

Complexiteit en gebrek aan doelmatigheid in belastingstelsel.
  • Afschaffen btw op diverse producten en diensten maakt belastingstelsel onoverzichtelijker, volgens Centraal Planbureau-directeur.
  • Politiek moet terughoudend zijn in het introduceren van nieuwe belastingregelingen; 163 miljard euro aan bestaande regelingen scoort onvoldoende op efficiëntie.
  • Transparantie en evaluaties zijn cruciaal; een nieuw kabinet moet ondoelmatige belastingregelingen aanpassen of afschaffen, aldus Algemene Rekenkamer-collegelid.

Voorstellen die vanuit de politiek en belangenorganisaties komen om de btw voor meer producten of diensten af te schaffen kunnen het belastingstelsel nog minder overzichtelijk maken. Dat zegt Centraal Planbureau-directeur Pieter Hasekamp. Na de discussie over een nultarief op groente en fruit kwam recent het pleidooi om ook de btw op reparaties af te schaffen. "De plannen vliegen je om de oren", aldus Hasekamp. "Het wordt een beetje boetseren met de btw."

163 regelingen onvoldoende doelmatig

Het is juist aan de politiek om nieuwe belastingregelingen zoveel mogelijk tegen te houden. Al 163 miljard euro aan regelingen scoren onvoldoende op onder meer doelmatigheid, benadrukt Hasekamp. Voor uitzonderingen op de btw "valt natuurlijk altijd wat te zeggen, maar blijft het dan nog wel een handzaam geheel, zijn we dan nog wel doelmatig bezig?"

Lees ook: 

Transparantie

Het is belangrijk dat het kabinet, en ook een nieuw kabinet straks, transparant is over welke belastingregelingen ondoelmatig, onnodig of onnodig duur zijn. Een nieuw kabinet moet wat Hasekamp betreft ook doorgaan met verplichte evaluaties van belastingregelingen. Als die onvoldoende scoren moeten daar ook consequenties aan verbonden zijn, vindt hij: dan moeten ze uitgekleed of afgeschaft worden.

Waarschuwing Algemene Rekenkamer

Ook collegelid Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer waarschuwt de partijen die nu onderhandelen over een nieuwe coalitie: "maak het nou allemaal niet nóg erger". Het liefst had hij gezien dat partijen al op voorhand stil hadden gestaan bij de uitvoerbaarheid van de voorstellen in hun verkiezingsprogramma's.

"Check nou bij de Belastingdienst of je voorstellen uitvoerbaar zijn", zegt Irrgang. "Als ze dat niet zijn, pas ze dan aan of doe het niet." Ook de uitvoerbaarheid voor burgers en bedrijven zou wat hem betreft meer aandacht mogen krijgen. 

Aan de andere kant waarschuwt Irrgang dat ook afschaffing van regelingen het werk van de fiscus er niet per definitie makkelijker op maakt. "Als je gaat versimpelen, moet je uitkijken dat die versimpeling wel uitvoerbaar is". (ANP)

Gerelateerde artikelen