D-Day van de Westerse Gedachte

CFO Day 2019 - Westerse burgers moeten weer krijgers worden, zegt Jonathan Holslag, NAVO-diplomaat, op de vooravond van CFO Day 2019.

Bekijk hier de foto's van CFO Day 2019

Lees hier zijn speech:

"Een nieuwe oorlog woedt in het Westen. Dit keer niet tegen Hitlers rijk, op het strand van Normandië, of tegen de Sovjet Unie, langs het IJzeren Gordijn. Deze oorlog gaat alweer over het verdedigen van de idealen van vrijheid, democratie en waardigheid. Maar deze is een grotere uitdaging. Er zijn geen breuklijnen, geen kaarten met duidelijke gevechtsposities, want het gevaar is al binnengedrongen. Er zijn geen dappere leiders zoals Churchill of Eisenhower, want sommige van onze leiders zijn medeplichtig geworden. Er is geen strijdkreet, geen wapengekletter, geen gevecht op leven en dood, omdat deze strijd zich langzaam ontvouwt en langzaam het moreel aantast. Het is een gevecht dat woedt in de gedachte van elke burger, een gevecht om onwetendheid uit de weg te gaan en de individuele moed bijeen te rapen om op te staan voor de waarden waar duizenden soldaten voor sneuvelden in het door bloed rood gekleurde water aan de kust van de Atlantische Oceaan, vijfenzeventig jaar geleden.

Lees ook:
Hypertransparantie wordt de norm (CFO Day 2019)
Abhijit Bhattacharya ontvangt CFO Award 2019
Toespraak minister Hoekstra tijdens CFO Day
CFO Day pre conference Burgers' Zoo

Het is de D-Day van de Westerse gedachte. Beetje bij beetje, verkiezing bij verkiezing, rukken radicalisering en autoritarisme op. Dit is het moment dat we moeten beslissen, nu we nog een kans hebben, om serieus het gevecht aan te gaan voor de instandhouding van vrijheid, democratie en waardigheid. Natuurlijk kunnen we teleurgesteld zijn over de staat van onze democratie en ons afvragen of het nastreven van vrijheid niet al te vaak heeft geleid tot egoïsme, materialisme, en het feit dat onze eigen buren vreemden zijn geworden. We kunnen ons afvragen of het wat uitmaakt om als individuele burger je nek uit te steken, of het niet pragmatischer is om je gewoon terug te trekken en in ieder geval voor je gezin te zorgen. Maar dan, wat te bedenken van de achttienjarige infanterist, die omhoog kijkt naar de Duitse bunker, oprukkend door een land dat niet eens zijn eigen is?

Hoogwaardige banen te ontwikkelen

We kijken naar blockbusters als Saving Private Ryan, maar kunnen we zelf moedig zijn? Wat betekent het om moedig te zijn? Een grote verantwoordelijkheid rust op de schouders van de elite, van degenen die de meeste vruchten plukken van onze vrijheid. De essentie van liberalisme is om de idealen daarvan niet op de samenleving te projecteren, maar om de samenleving sterk genoeg te maken om te profiteren van openheid, en te begrijpen dat de meeste mensen de behoefte hebben zich eerst thuis op hun gemak te zijn voordat ze de wereld aankunnen. Dat vereist om hoogwaardige banen te ontwikkelen, om nieuwe, kleine bedrijven terug te brengen naar kleine gemeenten. Net zoals democratie in het verleden gedijde op de industriële revolutie, zo heeft het Westen een nieuwe economische revolutie nodig om te blijven bloeien, een revolutie die streeft naar materiële winst met een oog op menselijke waardigheid, creativiteit en duurzaamheid.

Onderwijs is het belangrijkste slagveld. Leiders in bedrijfsleven en politiek hebben lange tijd aangedrongen op meer exacte vakken en informatietechnologie op school, maar dat ging ten koste van geschiedenis, filosofie, en ethiek. Een vereiste om autoritarisme te bestrijden is dat elk kind begrijpt wat het betekent om misbruik en willekeur daarvan te ervaren. Maar hoe kunnen studenten de Holocaust begrijpen als Primo Levi niet langer gelezen wordt? Hoe kun je leiders in het bedrijfsleven ontwikkelen als MBA's ethisch steriel zijn geworden, wanneer het tweede boek van Adam Smith, Moral Sentiments, niet langer bestudeerd wordt? Liberalisme betekent emancipatie, leren om vrijheid te gebruiken om rechtvaardige beslissingen te nemen. Ethiek, geschiedenis, en filosofie mogen niet het domein zijn van kinderen van de elite: ze moeten centraal staan op alle scholen.

Kleine bijdragen

Nog meer omstreden is handel. Na de val van de Sovjet Unie, was het idee dat de handel vrijheid zou verbreiden en autocratische landen zou democratiseren. Het tegenovergestelde is gebeurd. Dankzij handel zijn autocratische landen veerkrachtig en dagen ze nu onze democratie uit. De export van energie heeft het mogelijk gemaakt dat Vladimir Putin stevig in het zadel blijft zitten. Rusland heeft zich actief bemoeid met de Westerse democratie en  sponsort extreem rechts. Golfstaten hebben een lange geschiedenis, niet alleen met het sponsoren van Premier League voetbal, maar ook van radicale Islam. Met de Nieuwe Zijderoute groeit China het staatskapitalisme, wat op zijn beurt het Chinese model van autoritarisme tot een bron van inspiratie maakt voor leiders in bedrijfsleven en politiek in het Westen. Kunnen we het ons veroorloven dat autoritarisme zich zo sterk blijft doorontwikkelen?

Westerse burgers moeten weer krijgers worden, vooral diegenen die bevoorrecht zijn. We zullen niet in staat zijn om aan onze kleinkinderen te vertellen dat de dreiging van demagogie en autoritarisme ons onbekend waren. Slechts sommigen hebben de rijkdom, roem en macht om voorop te gaan in deze strijd. Maar allemaal hebben we een stem. In ons dagelijks leven, kunnen we ons onttrekken en het publieke debat overlaten aan degenen die het hardste roepen, of we kunnen onze stem gebruiken om nuance aan te brengen in het zwart-wit van de sociale media, in onze gesprekken met vrienden en collega's. We kunnen stemmen met ons geld, en kopen van democratieën in plaats van de zakken te vullen van onbuigzame autoritaire heersers. We kunnen proberen om het goede voorbeeld te geven, en niet degenen die het vertrouwen verloren hebben te kleineren, maar te laten zien dat een sterke samenleving niet gebouwd is met muren en haat, maar met de kleine bijdragen van ieder van ons, met liefde en met toewijding."