Deloitte: Nederlandse CFO terughoudend

Verschillende financiële indicatoren tonen aan dat de Nederlandse CFO terughoudend is. Zo beoordeelt bijna 85% van de CFO’s de huidige economische situatie als onzeker, tegenover 46% een kwartaal eerder. Ook is de risicobereidheid van de financieel directeur gedaald van 54% naar 21%. Dit zijn de belangrijkste resultaten uit de CFO Survey van Deloitte die ieder kwartaal wordt gehouden.

Ondanks de positieve berichten op Prinsjesdag en het toenemende vertrouwen van de CFO’s in de economie in voorgaande kwartalen, zijn de financieel directeuren dit kwartaal terughoudend. Zo is 84% onzeker over de huidige financiële en economische situatie. Dit is hiermee het hoogste percentage sinds de eerste helft van 2013. Jan de Rooij, partner Deloitte CFO Programma, verklaart: ‘De groei in emerging markets stagneert en dit heeft zijn weerslag op de internationaal georiënteerde Nederlandse CFO. Daarnaast heeft Nederland als gateway van Europa snel last van wereldwijde schommelingen en dit betekent dat de financieel directeur op zijn hoede is.’

Optimisme eigen organisatie gedaald

Ruim 20% van de CFO’s geeft aan dat nu het juiste moment is om risico’s te nemen, terwijl het gemiddelde over de afgelopen twee jaar op 37% ligt. Ook zijn de CFO’s minder optimistisch als het gaat om de financiële vooruitzichten van hun eigen organisatie. 28% geeft aan optimistisch te zijn, ten opzichte van 42% een kwartaal eerder.

Fusie- en overnamemarkt stabiel

De vooruitzichten op de fusie- en overnamemarkt blijven goed, maar zijn wel iets gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Bijna 80% verwacht een toename van het aantal transacties op de M&A-markt de komende 12 maanden. In het tweede kwartaal van 2015 gaf 88% aan een toename te verwachten.

• CFO Survey Q3