Duits ondernemersvertrouwen neemt verder af

Duitse economie
Herstel Duitse economie lijkt onwaarschijnlijk in 2024.

Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in juli opnieuw afgenomen ten opzichte van een maand eerder, meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Het ondernemersklimaat in de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland laat daarmee voor de derde maand op rij een daling zien. Het gehoopte herstel van de Duitse economie lijkt daarmee verder vertraging op te lopen.

  • Vertrouwensbarometer Ifo-instituut daalt naar 87 punten in juli.
  • Sentiment onder Duitse bedrijven aanzienlijk gedaald volgens Ifo-president.
  • Herstel Duitse economie lijkt onwaarschijnlijk in tweede helft van het jaar.

Vertrouwensbarometer en verwachtingen

De vertrouwensbarometer van het Ifo-instituut, gebaseerd op een enquête onder 9000 Duitse bedrijven, kwam deze maand uit op 87 punten. In juni bedroeg de stand nog 88,6 punten. Economen hadden juist gerekend op een kleine verbetering van het ondernemersklimaat in juli.

“Het sentiment is aanzienlijk gedaald bij bedrijven in Duitsland”, zei Ifo-president Clemens Fuest in een toelichting. “De Duitse economie zit vast in een crisis.” Volgens hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING zorgt de daling van de belangrijke barometer voor Duitsland ervoor dat de optimistische trend aan het begin van het jaar volledig is omgedraaid. “De Duitse economie is terug als het probleemkind van de eurozone.”

Oorzaken van het gedaalde vertrouwen

Volgens Brzeski lijken de zwakkere wereldwijde economische vooruitzichten en de beleidsonzekerheid in zowel Frankrijk als Duitsland de stemming bij Duitse ondernemers te drukken. Ook de mogelijke gevolgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor het Europese bedrijfsleven zetten het vertrouwen onder druk.

In mei werd in aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland nog gehoopt dat het evenement een boost zou geven aan de Duitse economie. Twee maanden later is volgens de ING-econoom duidelijk dat Duitsland weer terug is waar het een halfjaar geleden begon. Een herstel van de Duitse economie is volgens Brzeski in de tweede helft van het jaar nog wel mogelijk, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het een sterk herstel zal zijn.

Gerelateerde artikelen