Economische malaise Duitsland zet Franse export onder druk

Franse groeiverwachting 2024 lager door hoge rente en Duitse zwakte.

De Franse economie zal volgend jaar volgens minister van Financiën Bruno Le Maire wat minder sterk groeien dan eerder gedacht. Hij verwees daarbij vooral naar tegenwind voor de Franse economie door de renteverhogingen van centrale banken en de economische zwakte in Duitsland.

Volgens Le Maire zal de groei van de tweede economie van de eurozone uitkomen op 1,4 procent, terwijl eerder op 1,6 procent werd gerekend. Ook de kwakkelende economie van China heeft een rol bij die lagere prognose, aldus de minister. Hij zegt wel dat de Franse economie "dynamisch is in een afzwakkend Europees en internationaal klimaat".

Franse export onder druk

Vanwege de economische malaise in Duitsland staat de Franse export naar het buurland onder druk, terwijl de hoge rente zorgt voor gestegen leenkosten voor bedrijven en huishoudens. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde donderdag nog de rente voor de tiende keer op de rij om de inflatie aan te pakken. De ECB gaf wel aan dat er nu een einde kan komen aan de renteverhogingen. Tegelijkertijd kwam de Chinese centrale bank met nieuwe maatregelen om de economie te stimuleren.

Lees ook

 

Recente prognoses

De Franse economie zou dit jaar met circa 1 procent moeten groeien volgens de meest recente prognoses van de Europese Commissie. Voor Duitsland, de grootste economie van het eurogebied, wordt echter op een krimp van 0,4 procent gerekend.

Gerelateerde artikelen