ESG beleggingsfondsen minder populair

Strenge regelgeving omtrent ESG doelen mogelijke oorzaak.

In de VS zijn afgelopen jaar veel minder beleggingsfondsen met milieu-, maatschappelijke en bestuursthema's (ESG) gelanceerd, zo meldt FM.nl. Volgens de website proactiveinvestors.com komt dat door onder meer politieke weerstand op het gebied van klimaatbeleid, mindere prestaties van de beleggingen en mogelijk strengere regelgeving.

  • ESG beleggingsfondsen minder populair
  • Strengere regelgeving omtrent duidelijke ESG doelen, mogelijke oorzaak

Volgens gegevens van beleggingsfondsonderzoeker Morningstar zijn er in de tweede helft van vorig jaar slechts zes van deze ESG-fondsen op de markt gebracht; een scherpe daling ten opzichte van de 55 in de eerste helft van vorig jaar en ten opzichte van het gemiddelde van bijna 100 lanceringen per jaar in de jaren 2020 en 2022.

Deze daling valt samen met een verscherpt onderzoek naar greenwashing en ongefundeerde duurzaamheidsclaims van bedrijven waarin geïnvesteerd kan worden en van vermogensbeheerders.

Verschillende fondsnamen hebben daarom hun ESG-labels afgeschaft, zoals blijkt uit meldingen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, te midden van de toenemende wettelijke en politieke controle op ESG-strategieën.

Ook antigreenwash-regels in het VK, waarbij alle beleggingsfondsen die als groen en duurzaam worden afgeschilderd vanaf deze zomer aan de regels moeten voldoen heeft bijgedragen aan terughoudendheid bij de lancering en het aantrekken van nieuw geld voor ESG fondsen.

De daling van het aantal lanceringen van ESG-fondsen weerspiegelt niet alleen prestatieproblemen, maar ook de toenemende kritiek in de VS, met name van Republikeinen en campagnevoerders, over de vermeende buitensporige focus op sociale en milieuverplichtingen.

Gerelateerde artikelen