EU onderzoek naar Chinese markt medische apparatuur

Spanningen tussen EU en China nemen toe.

De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

Vorige week meldden ingewijden al tegen persbureau Bloomberg dat het onderzoek eraan zat te komen. Volgens de EU bevoordeelt China zijn eigen fabrikanten van medische apparatuur en beperkt het de toegang bij aanbestedingen van Chinese ziekenhuizen voor Europese fabrikanten zoals Philips en Siemens.

Klachten toegang Chinese aanbestedingsmarkt

Klachten over de beperkte toegang van Europese bedrijven tot de Chinese aanbestedingsmarkt bestaan al langer. Ook zou de Chinese overheid van buitenlandse bedrijven eisen dat ze hun technologieën delen met Chinese ondernemingen en instellingen.

Het onderzoek kan betekenen dat Brussel regels gaat maken die het moeilijker maken voor Chinese bedrijven om medische spullen te verkopen aan de EU via openbare aanbestedingen.

De EU denkt dat China zijn eigen bedrijven voortrekt met oneerlijke praktijken, zoals een ‘koop China’-beleid. Ook hebben Europese bedrijven last van invoerbeperkingen en voorwaarden die hen benadelen ten opzichte van Chinese concurrenten.

De EU deed al onderzoek naar mogelijke oneerlijke steun aan de Chinese elektrische auto-industrie. Brussel overweegt extra importtarieven te heffen op auto’s uit China. Andere sectoren zoals wind- en zonne-energie en spoorwegen worden ook onderzocht.

Kritiek op de EU

Beijing haalde fel uit naar Brussel vanwege het onderzoek. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken schaadt dit het imago van de EU. “Het enige wat de buitenwereld ziet, is dat de EU geleidelijk in de richting van protectionisme gaat”, stelt de zegsman. Hij roept Brussel op om “op te houden met het gebruiken van welk excuus dan ook om Chinese bedrijven zonder reden te onderdrukken en te beperken.”

Relatie EU en China

De relaties tussen de EU en China zijn de afgelopen tijd verslechterd door zorgen over China’s grote productiecapaciteit en goedkope producten die de Europese markten overspoelen. Ook speelt de steun van China aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne een rol.

Europa werd het afgelopen jaar overspoeld met onder meer Chinese merken van goedkopere elektrische auto’s. Door die hevige prijzenoorlog verliezen veel Europese autofabrikanten marktaandeel. Volgens China winnen zijn autofabrikanten de race dankzij superieure producten.

De Chinese markt voor medische hulpmiddelen is na de VS de grootste, met een waarde van 135 miljard euro. (ANP)

Gerelateerde artikelen