“Financial met businessvaardigheden lastig te vinden”

Financieel personeel is lastig te vinden, constateerde recruitmentbureau Robert Half vorige maand in een onderzoek. Maar liefst 84 procent van de bedrijven in het onderzoek heeft moeite om vacatures in te vullen. Een opvallende oplossing: personeel zonder financiële achtergrond inzetten

Meer dan de helft van de ondervraagde CFO’s zou dit overwegen. Zaken als soft skills of kennis van de industrie worden volgens de ondervraagde executives steeds belangrijker. Financiële vaardigheden zouden aan te leren zijn. CFO.nl sprak over de uitkomsten van het onderzoek met Robêrt de Gier, Finance Director van Business Solutions van Exact.

Lees ook: Onderschatten we in finance de impact van technologie?

Veel bedrijven lukt het niet goed financieel personeel te vinden. Herkenbaar?
“Of dat herkenbaar is ligt eraan wat bedoeld wordt met de ‘finance functie’. Dat is een brede term waar bijvoorbeeld naast zaken als accounting ook business control onder valt. Deze constatering is dus vrij generiek. Ik herken wel veel zaken uit het onderzoek als ik specifiek kijk naar de business control functie. Op dit moment is Exact bezig een business controller aan te nemen. Daarin kijk ik veel minder naar de harde kant van finance en meer naar de persoonlijkheid van de kandidaat. Is iemand extravert, communicatief vaardig, kan hij of zij schakelen met de diverse business partners en met alle geledingen communiceren?
Hiernaast is wel degelijk belangrijk dat iemand een goeie financiële basis heeft. Een business controller zal de ervaring en competenties moeten bezitten van  een financial controller. Een kandidaat hoeft geen specialist te zijn, maar moet de harde kant van finance wel beheersen.”

Zijn dit soort kandidaten lastig te vinden?
“In mijn ervaring zijn ze dat zeker. Financials zijn over het algemeen risicomijdend. Tijdens mijn zoektocht naar een business controller sprak ik  kandidaten afkomstig van The Big Four. Zij hebben een uitstekende opleiding gehad en een mooie carrière gemaakt. Een prachtig cv dus . Ze maakten een bewuste keuze om niet verder te gaan in accountancy. Ze willen het bedrijfsleven in. Voor mij zijn dit toch lastige profielen. Ze zijn veel bezig geweest met zaken als compliance, reporting en werken binnen een control framework. Ze zijn (nog) niet gewend op een bepaald niveau met de business te communiceren. Maar als je naar de business gaat, wordt juist verwacht dat je het grijze gebied gaat opzoeken. Daar moet je persoonlijkheid wel bij passen. Het is een klein nuanceverschil: financials hebben het vaak over gelijk hebben en  binnen de business gaat het vaak om het spel van gelijk krijgen. Die twee moet je niet met elkaar verwarren.
Tegen een recruiter zeg ik altijd: ‘Ik zoek een business controller met de juiste financiële basis, die nieuwsgierig is en ook goede communicatieve vaardigheden heeft. De financiële commerciant. Succes met zoeken!’ Want zo’n persoon is lastig te vinden. Ik zoek nu regelmatig in de M&A-hoek. Hierbinnen gaat het vaak om mensen die cijfermatig de goede achtergrond hebben, kunnen schakelen binnen commercie , op het juiste niveau de dialoog durven aan gaan en zaken snel kunnen doorgronden.”

Is er in de M&A-wereld ook interesse om de overstap te maken?
“Die interesse is er zeker, is mijn ervaring. De M&A-wereld is heel sexy en er wordt hard gewerkt met een enorme leercurve. Deze kandidaten daag ik extra uit. Willen zij echt de overstap maken?
Er zit namelijk wel een risico aan: ze zullen een steile leercurve binnen de organisatie meemaken, maar hun houdbaarheid is mogelijk beperkt, tussen de twee tot vier jaar. Of ze stoten door en blijven in de business actief. Of ze keren terug naar de M&A-wereld met relevante ervaring uit de business. Overigens is de doorlooptijd van een business controller ook slechts drie tot vijf jaar. Dan zijn ze klaar met leren en zijn ze toe aan de volgende fase in hun leven. Als ze dan verder gaan in hun carrière, ben ik trots hier een bijdrage aan te hebben geleverd”  

Zelf zou u de keuze voor iemand zonder financiële achtergrond niet maken. Toch gaan er stemmen op om dit wel te doen.
“Een kandidaat hoeft geen specialist te zijn. Maar als ik met een overname bezig ben of als er iets in de wetgeving verandert of IFRS-richtlijnen worden aangepast, moet hij of zij wel signaleren dat dit mogelijk financiële gevolgen kan hebben. Zonder financiële achtergrond is dat lastig, ik zou niet snel voor zo iemand kiezen.
Ik zou zelfs nog verder willen gaan. Binnen de veranderingen van de finance functie die we nu zien, heb je juist mensen met een financiële achtergrond nodig. Er treedt steeds meer verweving op met IT of business-intelligence. Daarvoor moet je analytisch kunnen denken. Financials zijn juist analytisch sterk.”

Lees ook: financials zonder financiële achtergrond gezocht

Betekent een tekort aan financials dat de effecten van robotisering op de functie nog niet te zien zijn?
“Ik denk inderdaad dat dit nog niet het geval is. We staan aan de vooravond van de robotisering. Er komen allerlei kleine oplossingen aan. Maar vele kleintjes hebben ook impact. Het gebeurt nu nog mondjesmaat en het is te vroeg om het effect hiervan al te zien. Ik merk binnen de finance community wel dat er meer over robotisering gesproken wordt.”
 

Gerelateerde artikelen