Financiële markten scherp op schuldenplafond VS

Christine Lagarde (ECB) rekent op 'gezond verstand' Amerikanen.

De financiële markten houden in de nieuwe beursweek waarschijnlijk vooral de onderhandelingen over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond in de gaten. Zonder politiek akkoord zouden de Verenigde Staten rond 1 juni zonder geld komen te zitten. Dat kan wereldwijd voor grote financiële onrust zorgen.

Op de beursvloeren leefde afgelopen week nog hoop dat de partijen erin zouden slagen om snel een akkoord te bereiken. Maar vrijdag werden de onderhandelingen over het schuldenplafond onderbroken omdat de delegaties het niet eens konden worden. Dit weekend leek de afwezigheid van president Joe Biden verdere voortgang in de gesprekken in de weg te zitten. Biden was in Japan om de G7-top bij te wonen.

Mochten de partijen niet op tijd tot een overeenstemming komen, dan kan dit tot verschillende scenario's leiden die volgens het Financieele Dagblad forse economische krimp en baanverlies tot gevolg hebben.

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) verklaarde zondag in tv-programma Buitenhof dat het een "catastrofale ontwikkeling" zou zijn voor de wereldeconomie als geheel, als de Amerikanen straks opeens niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. De ECB bereidt zich volgens haar voor op allerlei scenario's. Maar ze gaf aan "vertrouwen te hebben in het gezond verstand" van de Amerikaanse politici om het zover niet te laten komen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen